Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Jelle Johannink wint VIRO Criterium Cup Twente: 'Het plan werkte perfect'

Jelle20 Johannink20foto
Jelle Johannink (tweede van links) in actie
Beeld: Twente FM

DENEKAMP – De VIRO Criterium Cup Twente was ook dit jaar een prooi voor Jelle Johannink uit Denekamp. De renner van Sensa - Kanjers Voor Kanjers startte als vierde in het algemeen klassement in de laatste wedstrijd op het Hulsbeek in Oldenzaal, maar wist de achterstand op overtuigende wijze weg te poetsen.


Het betekent de tweede overwinning op rij voor Johannink in de VIRO Criterium Cup Twente (bij de elite/beloften mannen). In 2019 wist hij het algemeen klassement ook te winnen, terwijl de editie van 2020 vanwege de coronacrisis niet door kon gaan. Het coronavirus zorgde ervoor dat een groot aantal Nederlandse koersen afgelast werden en net toen het wielerseizoen dit jaar weer op gang kwam, kreeg Johannink zelf te maken met het virus.

"Ik heb er 3,5 maand uitgelegen en ben pas net hersteld", zo geeft hij aan in gesprek met Twente FM. "Ik ben sinds kort weer begonnen met het rijden van wedstrijden. Mijn besmetting heeft een flinke nasleep gehad. Ik kon er overdag wel om aan het werk, maar trainingen sloegen niet meer aan. Ik probeerde door te trainen, maar het werd eigenlijk alleen maar slechter. Daarom moest ik noodgedwongen rust nemen. Sinds een week of vijf herstel ik weer goed na de trainingen."

Meteen succes

Vijf weken na zijn 'herstart', schrijft Johannink de VIRO Criterium Cup alweer op zijn naam. Hij moest de eerste wedstrijd nog laten schieten, maar vanaf de tweede race was hij er weer bij. "In de vorige races heb ik flink wat punten kunnen pakken en ik ging als vierde van het algemeen klassement de laatste race in. Al stond ik wel aardig wat punten achter. Gisteren (zondag, red.) waren we met vier renners van onze ploeg, we wilden ervoor zorgen dat we bij de tussensprints alle punten zouden pakken. En voor de snelste ronde op het parcours kreeg je ook vijf punten. Daar ben ik één ronde vol voor gegaan."

Voor de snelste ronde kreeg je ook vijf punten, daar ben ik één ronde vol voor gegaan

Johannink werd daadwerkelijk de snelste en pakte daarmee vijf kostbare punten. "Toen ik virtueel aan de leiding ging in de wedstrijd heb ik tegen de ploeg gezegd: nu mag iedereen wegrijden, behalve de drie jongens die nog meedoen voor het klassement. Er reden twaalf man weg, maar het was voor mij zaak om in de sprint dan dertiende te worden. Dat lukte, het plan werkte perfect."

Speciaal parcours in 2021

De ronde van Oldenzaal werd zondag niet in het centrum verreden, maar op het Hulsbeek. Dit vanwege de geldende coronamaatregelen. "Op zich jammer, in het centrum van Oldenzaal is er natuurlijk meer sfeer", aldus Johannink. "Zo'n rondje met publiek is een stuk mooier. Maar ik ben blij dat we een wedstrijd hebben kunnen rijden en dat de VIRO Criterium Cup Twente dit jaar weer door kon gaan. Het zijn leuke wedstrijden in de buurt."

Op zich jammer, in het centrum van Oldenzaal is er natuurlijk meer sfeer

Dat de wedstrijd van zondag op het Hulsbeek werd georganiseerd, was voor Johannink niet bepaald een nadeel. "We trainen er wel vaker, het rondje kan ik wel dromen. Super moeilijk is het niet, als je een aantal rondes hebt gefietst dan ken je het wel. Maar gisteren was het natuurlijk waterfietsen, met alle regen. Het werd glad, dus het was wat tricky soms. Aan het einde was bij de meeste renners de tank wel leeg."

Toekomstplannen

De komende weken staan er voor Johannink de nodige wedstrijden op het programma. "Komend weekend twee wedstrijden in Duitsland en het weekend daarop is de Ster van Zwolle, op 16 oktober. Daar wil ik goed voor de dag komen. En op 31 oktober zijn de Nederlandse Kampioenschappen, daar kijk ik ook naar uit."

Johannink, inmiddels 24 jaar oud, hoopt zijn goede vorm de komende tijd door te zetten. Of er in de toekomst nog een stap naar de profs inzit, durft hij niet te zeggen. "Het is niet zo dat ik denk: ik moet per se prof worden. Fysiek kan het nog beter, maar het belangrijkste is dat ik er plezier in blijf houden. Als je kans zich voordoet, dan weet je het natuurlijk nooit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.