Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Streektaalconferentie in Oldenzaal: 'Wordt minder, 'ie heurt de streektaal minder'

IMG 2375
Streektaalconferentie in de Hofkerk in Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Streektaal: in Twente weten we niet beter, maar in andere delen van het land word je af en toe wat raar aangekeken wanneer je in dialect spreekt. Donderdag stond er een streektaalconferentie op het programma in de Hofkerk in Oldenzaal, om het belang van streektaal te benadrukken. Vooral in de zorg kan het spreken van dialect een flinke steun in de rug zijn.


Adrie Hemmink is vanuit het Twentehoes (het huis voor Twentse taal en cultuur) nauw betrokken bij het onderwerp. "Het wordt minder, 'ie heurt de streektaal minder", begint Hemmink voor de camera van Twente FM. "Vroeger kreeg je het van je ouders mee, dat is onbewust leren. Maar dat is nu iets minder."

Femke Nijboer is assistent professor aan de Universiteit Twente en probeert mensen aan het bewegen te komen. Communicatie is daarbij heel belangrijk: ook dialect. "Je moet mensen motiveren. Je moet je ertoe bewogen voelen, om te gaan bewegen. En volgens mij moet je dat in de 'eigen' taal doen", zo vertelt ze.

Aan de Universiteit Twente wordt volgend jaar een cursus Twents opgezet door Martin ter Denge, een collega van Nijboer. Dit speciaal voor de buitenlandse studenten aan de UT. "Als expat wil je graag contact met de regio. Er komt dus een cursus Twents, speciaal voor buitenlandse studenten. Hoe gaaf is dat?"

Benieuwd naar de volledige reportage? Bekijk deze hieronder!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.