Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Halve marathon Oldenzaal gaat door: 'Alles moest wijken voor Boeskool is Lös'

Sport hardlopen
Hardlopen
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – Niet alleen een wielerronde in Oldenzaal dit weekend, maar ook een halve marathon. Zo'n 1.500 deelnemers gaan strijden voor het parcoursrecord. Er doen een aantal Nederlandse toppers mee aan de hardloopwedstrijd, organisator Huub van Langen denkt dat het parcoursrecord gaat sneuvelen aanstaande zondag.


Na een jaartje 'coronapauze', is de halve marathon van Oldenzaal dit jaar weer terug. Organisator Van Langen is er maar wat blij mee. "We hebben het weer opgepakt. In goed overleg met de gemeente hebben we besloten het door te laten gaan", zo vertelt hij in gesprek met Twente FM.

Veel hardloopwedstrijden van dit voorjaar, werden naar het najaar verschoven. De kalender zit daarom bomvol. Zo is er dit weekend ook de wielerronde van Oldenzaal. Die werd normaal gesproken altijd georganiseerd in het weekend van de Boeskool is Lös. "Bij het jubileum wilde de organisatie van de Boeskool is Lös de zondag er echter ook bij hebben. Toen zijn de wielerronde en Boeskoolloop gestopt op die dag. Die hebben nog geen datum terug kunnen krijgen, dat is spijtig."

De beslissing om de hardloop- en wielerwedstrijd niet meer in het weekend van de Boeskool te organiseren, kan op kritiek rekenen van Van Langen. "Alles moest wijken voor de Boeskool is Lös en daar is eigenlijk weinig uitgekomen. En je hebt twee evenementen de nek omgedraaid. De Boeskoolloop is nog niet weer opgepakt, de wielerronde zou eigenlijk op 19 september door zijn gegaan, maar die is naar dit weekend verplaatst vanwege de strenge coronaregels."

De Boeskool is Lös heeft eigenlijk twee evenementen de nek omgedraaid

Het deelnemersveld van de halve marathon van Oldenzaal is dit jaar sterker dan ooit. "We hebben een aantal toplopers aan de start", aldus Van Langen. "Er zijn heel veel marathons van het voorjaar naar het najaar geschoven. Volgende week is Eindhoven, die week daarop Amsterdam en daarna Rotterdam. Al die jongens moeten inlopen voor het EK. Die willen een halve marathon als voorbereiding. Dus het parcoursrecord van 1 uur en 9 minuten gaat er zeker aan."

Voorzichtigheid door corona

Er doen 1.500 deelnemers mee aan de halve marathon van dit jaar. Dit hadden er nog meer kunnen zijn, maar de regels rondom het coronavirus gooiden roet in het eten. "Het is iets minder dan de vorige jaren, maar dat wisten we ook. Mensen zijn nog wat afwachtend. We hebben, toen we begonnen met de organisatie van de halve marathon, ook gezegd dat we de inschrijving bij 1.500 deelnemers stop zouden zetten. We willen niet dat er meer dan duizend mensen tegelijkertijd hun startnummer op gaan halen bij het stadhuis. We versturen het dit jaar allemaal per post."

De start van de halve marathon van Oldenzaal is zondag om 11.00 uur. "En ik hoop dat de eerste lopers om zes over twaalf weer terug zijn", vertelt Van Langen lachend. "'s Middags, iets voor drie uur, is het toetje van de dag: de Kidsrun voor de kinderen van de basisschool."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.