Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Herstelplan voor culturele sector in Oldenzaal

Wethouder alida renkema gemeente oldenzaal
Wethouder Alida Renkema - Gemeente-Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldenzaal hebben besloten om 110.000 euro in te zetten voor het herstelplan voor de culturele sector in Oldenzaal.


De culturele sector heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Ook nu de richtlijnen soepeler zijn, is de verwachting dat het nog een tijd zal duren voor het culturele leven in Oldenzaal terug is op het peil van voor corona.
De lokale culturele sector heeft in de afgelopen periode haar zorgen en knelpunten besproken met de gemeente Oldenzaal. Op basis daarvan is een herstelplan geschreven dat moet bijdragen aan ondersteuning en versterking van de lokale culturele infrastructuur.

Wethouder van cultuur Alida Renkema: “Het is belangrijk dat de kunst- en cultuursector zich kan herstellen en versterken na de moeilijke coronaperiode. Niet alleen de professionele instellingen, maar ook de amateur- en erfgoedverenigingen. De sector heeft dringend behoefte aan een stimulans zodat zij hun publiek kan bereiken met nieuw en vernieuwend aanbod. Daarvoor hebben we dit herstelplan opgesteld.”

Actiepunten herstelplan

Het herstelplan bevat een aantal actiepunten voor de korte en lange termijn, bijvoorbeeld de opzet van een brede campagne om het culturele aanbod onder de aandacht te brengen, stimulerende maatregelen om nieuw en vernieuwend aanbod te ontwikkelen, zoals interactieve en digitale workshops en kunst, cultuur en erfgoed meer in te zetten als preventief middel voor specifieke doelgroepen, zoals kwetsbare ouderen. De acties uit het herstelplan worden door de vier grote culturele instellingen in Oldenzaal (Stadstheater de Bond, Kaliber Kunstenschool, de Oldenzaalse musea en de Bibliotheek) samen met de cultuurmakelaar opgepakt. Uiteraard kunnen andere amateur(kunst)verenigingen, kleinere (erfgoed) instellingen of groepen ook deelnemen.
Renkema: “We hopen met elkaar op korte termijn uitvoering te kunnen geven aan het herstelplan cultuur. Hierbij sluiten we aan bij bewegingen op landelijk, provinciaal en regionaal niveau. Daarbij vinden we het vooral belangrijk dat de Oldenzaalse samenleving, en natuurlijk ook daarbuiten, weer volop kan genieten van het culturele aanbod in de Boeskool stad.”

Ondersteuning vanuit Rijk

De eenmalige bijdrage van 110.000 euro is mogelijk door de ondersteuningsmiddelen die het Rijk aan de gemeente beschikbaar heeft gesteld, specifiek voor de lokale culturele infrastructuur. De gemeenteraad heeft in maart van dit jaar besloten om deze middelen ook aan deze sector te willen besteden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.