Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Groene Loper Losser Oldenzaal organiseert eetbare struikenactie

Groene20 Loper
De Groene Loper Losser Oldenzaal organiseert eetbare struikenactie
Beeld: Twente FM

LOSSER/OLDENZAAL - De Groene Loper Losser Oldenzaal en De Groene Loper Enschede organiseren dit najaar een speciale eetbare struikenactie om de biodiversiteit in de regio te verbeteren. Dit alles onder het motto: 'Groen is niet alleen mooi en gezond, maar is ook een belangrijke voedselbron voor zowel dieren als mensen.'


De verschillende organisaties uit de regio kunnen via www.groeneloperlosseroldenzaal.nl een aanvraag doen voor maximaal vijf gratis eetbare struiken. "We willen de mensen betrekken bij het groen in hun omgeving en ze inspireren om nog meer te gaan vergroenen", zo vertelt initiatiefnemer Angelien Hoppen in gesprek met Twente FM. "We staan met zijn allen voor een behoorlijke opgave."

Elke organisatie die zich geroepen voelt om aan dit initiatief mee te werken, kan de eetbare struiken aanvragen. "Denk aan scholen, sportverenigingen, dorpscentra, maar ook buurtinitiatieven", aldus Hoppen. "Zo lang mensen maar beschikken over een stukje grond dat openbaar is. Wanneer een sportvereniging de struiken aan de buitenrand van de accommodatie zou plaatsen, dan kunnen alle mensen en dieren ervan genieten. Dat geldt ook voor scholen."

Er zijn verschillende 'pakketten' samengesteld, er kan gekozen worden uit meerdere soorten struiken, zo geeft Hoppen aan. "Denk aan bessenstruiken, maar ook aan klimfruit. Er zijn ook eetbare landschapjes en een snoephaag beschikbaar."

Geef iets terug

De Groene Loper vraag wel een tegenprestatie van de organisaties die mee willen werken aan het initiatief. "Als je de vruchten plukt van de natuur, doe er dan ook wat voor terug. Denk aan het bouwen van een insectenhotel, het creëren van een voederplek voor vogels of het plaatsen van vlinderhuisjes of egelbakken. Je kan het zo gek niet verzinnen. Je kan er heel veel kanten mee op."

Voor de organisaties die mee willen werken is het belangrijk dat de aanvragen voor de eetbare struiken voor 15 oktober ingediend worden. Op 20 november wordt er een speciale dag georganiseerd waarop de struiken uitgegeven worden. Bezoek www.groeneloperlosseroldenzaal.nl voor meer informatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.