Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Twentse natuur bestendig tegen veranderend klimaat

Opgehoogde beekbodem fotograaf Bas Worm
Landschap Overijssel hoogt beekbodems op.
Beeld: Twente FM

TWENTE - Landschap Overijssel is gestart met aanpassingen om Smalenbroek, Groot Brunink en ’t Holthuis weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.


In het najaar van 2019 zijn naaldbomen weggehaald die voor veel verdamping zorgden. Daarvoor in de plaats zijn loofbomen terug geplant. Nu worden de beek- en slootbodems opgehoogd. Wanneer de beken en sloten minder diep zijn, onttrekken ze minder water uit de omgeving en zorgen voor minder verdroging.

Hof Espelo

In verschillende natuurterreinen doet Landschap Overijssel aanpassingen om water beter te kunnen bergen. Dit is goed in tijden van extreme neerslag én in tijden van droogte. Ook Hof Espelo staat op de planning, maar zit momenteel nog in de vergunning procedure.
Afhankelijk van de weersomstandigheden is het werk eind dit jaar klaar. Kijk voor meer informatie op www.landschapoverijssel.nl/zon.

Klimaatverandering en natuur

Het klimaat verandert en we krijgen steeds vaker te maken met langere droge en natte perioden en heftige piekbuien. Landschap Overijssel wil een balans vinden tussen het afvoeren van water (voorkomen van wateroverlast) en water sparen (verminderen effecten van droogte).

De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met extreme droogte. Er was te weinig water beschikbaar om beken, sloten en grondwater op peil te houden. Hierdoor ontstond schade aan de natuur en landbouw.

Tegengaan van droogte

Oplossingen om het droogteprobleem tegen te gaan, zijn bijvoorbeeld water vasthouden in natuurgebieden, het anders inrichten van beekdalen en het verminderen van verdamping door naaldbos te vervangen voor loofbos.
Naaldbomen verdampen namelijk meer water dan loofbomen. Loofbomen zijn ook nog eens beter voor de biodiversiteit, dus extra voordeel!

Met het ophogen van de bodems onttrekken beken en sloten minder water uit de omgeving. Om te voorkomen dat de bodems weer uitslijten, worden takkenbossen en drempels op de bodems geplaatst. Hierdoor neemt de stroomsnelheid af en wordt de bodem beschermd. Het resultaat is dat de beken en sloten minder diep en breder worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.