Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Raad Dinkelland in discussie over megastal: 'Bijna zin wethouder weg te stemmen'

Gemeentehuis dinkelland
Gemeentehuis Dinkelland
Beeld: Twente FM

DINKELLAND - In de gemeenteraad van Dinkelland werd afgelopen dinsdag aandacht besteed aan een mogelijke uitbreiding van een varkenshouderij aan de Ottershagenweg 3 in Oud Ootmarsum. Er is een bestemmingswijziging nodig om een uitbreiding van 69 procent te realiseren. Het zorgde voor felle discussies tussen de verschillende lokale partijen.


GroenLinks, de PvdA en Burgerbelangen Dinkelland waren fel tegen het voorstel en wezen daarbij naar het landelijke beleid. Zo wordt er ingespeeld op verkleining van de veestapel om op die manier de stikstofuitstoot te verminderen, maar wordt er in dit geval gepraat over een uitbreiding van een varkenshouderij met 69 procent.

Wilma Riesmeijer-Schouten van GroenLinks trapt de discussie af. "In lijn met het landelijke beleid is deze vergroting niet te verantwoorden." Ze krijgt bijval van Cel Severijn van de PvdA. "Waarom wordt dit onderwerp überhaupt besproken? Het is een uitbreiding van 69 procent ten opzichte van de huidige situatie. Ook nog eens dichtbij een Natura 2000-gebied."

Waarom wordt dit onderwerp überhaupt besproken? - Cel Severijn, PvdA

Tegenover GroenLinks, de PvdA en Burgerbelangen Dinkelland staan het CDA en de VVD. "Wij steunen een eventuele uitbreiding en verandering van het bestemmingsplan wel", zo vertelt Marcel Tijink van de VVD. "Het gaat hier om het toekomstbestendig maken van een bedrijf." Hier is het CDA het mee eens. "De plannen voldoen aan de regels", zo stelt Arie Mentink. "De stikstofrechten worden van andere bedrijven overgenomen."

Wethouder Benno Brand sluit zich aan bij de VVD en het CDA en stelt dat een bestemmingsplanwijziging volgens de huidige regels gewoon doorgevoerd kan worden. Het zorgt in de raad voor een tweede discussie: wanneer is een uitbreiding nou kleinschalig en wanneer grootschalig?

Felle discussie

"De wethouder is op de hoogte van de gedachten van de raad over het bouwen van megastallen", zo vervolgt Severijn (PvdA). "En mocht er een megastal gebouwd worden, dan het liefst op een industrieterrein." Niet veel later gaat Maathuis (Burgerbelangen Dinkelland) er met gestrekt been in richting wethouder Brand. "We hebben geen idee hoe de wethouder bij 'kleinschalig' komt in dit geval. Het is een uitbreiding van 69 procent. Wat is dan wél grootschalig? Je krijgt bijna zin om weer een wethouder weg te stemmen."

Je krijgt bijna zin om weer een wethouder weg te stemmen - Fons Maathuis, Burgerbelangen Dinkelland

De uitspraken van Maathuis schieten bij de VVD in het verkeerde keelgat. Tijink roept daarbij ook GroenLinks en de PvdA op het matje. "Dit is onbehoorlijk bestuur, hetgeen er nu wordt uitgesproken. De ondernemer houdt zich aan alle geldende regels wat betreft de bestemmingswijziging. Er wordt gedaan alsof we dit zomaar terzijde kunnen schuiven. En dat we de ondernemer gewoon af kunnen kopen. Dat moeten we toch niet willen?"

Na ruim een uur discussie wordt het voorstel tot bestemmingsplanwijziging aangenomen. Burgerbelangen Dinkelland, de PvdA en GroenLinks stemmen tegen, maar zijn kansloos tegen het CDA, de VVD en Lokaal Dinkelland, dat ook instemt met de plannen. Fractievoorzitter Benny Tijkotte wil in de nabije toekomst echter wel het gesprek aangaan over wat er in de gemeente Dinkelland gezien wordt als een grootschalige of een kleinschalige uitbreiding. "Tot op heden ontbreekt hiervoor een kader, het is niet vast te stellen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.