Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Nu melkzuurbacterie in drinkwater

Glas water kraan
glas water
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Er lijkt maar geen einde aan te komen: opnieuw krijgen inwoners van Oldenzaal, Dinkelland en Losser het advies om het kraanwater eerst te koken voordat ze het drinken.

Waterbedrijf Vitens laat via een mail weten dat bij een controle vandaag enterococ, een melkzuurbacterie, in het water is aangetroffen. Hoe lang dit advies geldt, is niet bekend.
Vorige week werd het kookadvies nog opgeheven en konden Oldenzalers weer met een gerust hart kraanwater drinken. Alleen in De Lutte gold nog zo'n advies voor 32 huishoudens, omdat daar een nieuwe besmetting was aangetroffen in het water.

Lage hoeveelheid

En dus nu weer in Oldenzaal. "De afgelopen periode hebben we meerdere dagen achter elkaar géén sporen van bacteriën aangetroffen en bleken de maatregelen effectief", laat het waterbedrijf in de mail weten. Maar tijdens de laatste controle van vandaag werd alsnog een lage hoeveelheid bacterie aangetroffen.

"Daarom geven we helaas opnieuw een kookadvies. Want ook al gaat het dit keer om een zeer minimale hoeveelheid, we willen met alle mogelijke zekerheid kunnen zeggen dat er geen bacteriën meer in het drinkwater zitten", schrijft het waterbedrijf.

Begrip

Ondertussen is Vitens bezig met het bouwen van een installatie die eventuele bacteriën doodt, voordat het water het leidingnet in gaat. Ook worden de drinkwaterreservoirs nog een keer goed schoongemaakt. "Dit gaat enkele dagen duren. Zolang geldt in ieder geval het kookadvies", meldt Vitens.

Tot die tijd worden Oldenzalers geadviseerd het kraanwater drie minuten te koken in een pan of fluitketel voordat ze het drinken. "We begrijpen dat het opnieuw afgeven van het kookadvies vervelend en ongemakkelijk voor u is. Onze oprechte excuses hiervoor", schrijft het waterbedrijf.

In de brief staat dat met man en wacht wordt gewerkt aan technische oplossingen. "We hopen op uw begrip", sluit het bedrijf af.



Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.