Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Grootse intocht voor spiksplinternieuwe Plechelmusklok in Oldenzaal

Oldenzaal Sint Plechelmus basiliek
oldenzaal_Sint_Plechelmus_basiliek
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Oldtimers, antieke koetsen, een theatergroep, maar bovenal: de nieuwe spiksplinternieuwe Plechelmusklok. De komst van de nieuwe klok naar Oldenzaal belooft een groots evenement te worden. “Het is een geschenk aan de Oldenzalers en dat willen me met hen vieren”, zegt Anton Reef, voorzitter van stichting Scholtenhaer.


De intocht van zondag leidt de klok door het hele centrum, om uiteindelijk bij zijn nieuwe thuis uit te komen: de Plechelmus basiliek. De deelnemers voor de intocht waren zo gevonden. “Het is een groots evenement voor de stad waar mensen graag aan mee willen helpen.”

Ook de pandemie heeft een rol gespeeld. “Vooral de muzikanten stonden in de rij. Zij hebben afgelopen anderhalf jaar bijna niks kunnen doen.”
Met al die enthousiaste deelnemers kan het niet anders dan een grootse happening worden, althans, dat hoopt Reef. “We hopen dat er veel animo is zondag. Het is een unieke gebeurtenis.”

Jarenlang gewacht

Het regelen van een nieuwe klok gaat niet over één nacht glad ijs. Het begon in 2013, toen stadsbeiaardier Hylke Bannink bij Stichting Scholtenear vertelde dat hij graag een nieuwe klok wilde. En niet zomaar één: Een grote bes-klok moest zijn carillon compleet maken. “Dan kan hij alles spelen wat hij wil. De tonen zijn dan compleet.”

De vader van Anton, toenmalige voorzitter van de stichting, was meteen enthousiast en wilde graag de mogelijkheden bekijken. “Hij hield van de kerk en het geluid van de klokken. Zo’n project regelen vond hij fantastisch.” Reef senior heeft het project helaas maar kort meegekregen. “Anderhalf jaar nadat Hylke zijn wens uit heeft gesproken is mijn vader overleden.” Dat betekende echter niet het einde van de komst van de klok. “We hebben dat als stichting gewoon voortgezet.”

Het is een project wat je in je hart sluit

De zoektocht naar de geschikte klokkenmaker bracht hen naar Spanje. “Daar was de beste kwaliteit te garanderen.” De eerste gieting van de klok ging niet goed. Door een millimeters klein gaatje mislukte de eerste poging. “Deze klok staat nog steeds in Spanje en blijft daar ook. Er staat dus ook een Oldenzaalse klok in Spanje”, lacht Reef. De tweede poging ging goed en zondag is het dan eindelijk zover: de stichting kan de klok delen met Oldenzaal. “Dat is geweldig. Het is een project wat je in je hart sluit en dan is het eindelijk zover.”

Voor Oldenzaal

De komst van de klok is niet alleen voor de Stichting en voor de stadsbeiaard een mooie dag, ook in de stad begint het steeds meer te leven. “Je merkt dat mensen er mee bezig zijn”, zegt Reef. En daar is de voorzitter maar wat blij mee.
De Plechelmusklok wordt namelijk door de stichting aan de Oldenzaalse gemeenschap geschonken. “Het is een uniek evenement. Een spiksplinternieuwe klok voor een basiliek gebeurt niet vaak. Dat willen we met alle Oldenzalers delen.”

De intocht is dan ook bedoeld om de komst van de klok op een feestelijke manier met de inwoners te delen. “We hopen dat er veel mensen meelopen of komen kijken.” Langs de route is ruimte zat voor publiek, maar de echt enthousiaste inwoners kunnen ook meelopen. “Zolang mensen anderhalve meter afstand houden is er niks aan de hand”, laat Reef weten.

Route

De intocht start om 14 uur bij het station en gaat uiteindelijk met een omweg door het centrum richting de Plechelmus, waar de stoet rond kwart voor drie wordt verwacht. Daarna volgt in de basiliek nog een ceremonie. “We willen er een mooi feestje van maken met z’n allen.”

De nieuwe klok is daarna tot en met 19 september te zien op het Plechelmusplein, daarna wordt de nieuwe klok door kardinaal Eijck ingezegend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.