Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Oldenzaal scheldt schulden toeslagenaffaire kwijt

Bankbiljetten
bankbiljetten
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal schrapt de schulden die gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire hebben. Dat heeft het college besloten. “Deze mensen verdienen rust na de ellende die ze hebben gekregen”, legt wethouder Rob Christenhusz uit. Het gaat om 27 inwoners.


De gedupeerden zijn onevenredig benadeeld en verdienen zekerheid en een schuldenvrije toekomst. Dat is de conclusie van het College van B&W. Daarom is besloten de publieke schulden van de gedupeerden kwijt te schelden.

Vroeg geanticipeerd

De wethouder is tevreden over de manier waarop de gemeente tot nu toe is omgegaan met de gedupeerde ouders. “We hebben in een vroeg stadium zicht gekregen op het aantal inwoners in onze gemeente die last hebben gehad van de landelijke problemen.” Met al de 27 gedupeerden is contact gezocht. “We hebben naar manier gezocht om deze mensen te helpen. Wat hen is overkomen is natuurlijk verschrikkelijk.”

Het gaat om publieke schulden, dus schulden bij de overheid. De schulden moeten zijn ontstaan voor 31 december 2020. Het besluit is onderdeel van de landelijke hersteloperatie vanuit het kabinet, waarbij de publieke schulden in ieder geval worden kwijtgescholden. Een gedupeerde ouder is een ouder die volgens de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) in aanmerking komt voor de Catshuisregeling. Dat is een compensatiebedrag van 30.000 euro. “De rekening van dit collegebesluit gaat uiteindelijk naar Den Haag”, legt Christenhusz uit.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.