Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Toch weer starterslening in Oldenzaal

Oldenzaal gemeentehuis stadhuis
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Léon de Man

Oldenzaal - Starters kunnen in Oldenzaal weer gebruik maken van de starterslening. Dit om de kansen van jongeren op de woningmarkt te vergroten. Het college stelt 200.000 euro beschikbaar. Niet alleen dit jaar, ook voor volgend jaar wordt 2 ton begroot.


De sterk stijgende huizenprijzen maken het voor starters lastig om toe te treden op de woningmarkt. “Een huis kopen is tegenwoordig een hele uitdaging”, laat wethouder Alida Renkema weten. Daarom heeft het college besloten om de starterslening in Oldenzaal te continueren.

Eerder besloot het college om de starterslening stil te zetten. De vrees heerste dat de lening bijdraagt aan opbiedingen op de woningmarkt. “We gaan een enquête uitzetten onder de mensen die de afgelopen jaren gebruik hebben gemaakt van de starterslening om hun ervaring te meten”, aldus de wethouder.” Ook wil het college een onderzoek naar de effecten van de starterslening. “Die lopen landelijk al volop”, zegt Renkema.

Het onderzoek moet uitwijzen of het starters helpt, of juist de makelaars. “We willen onderzoeken of de starterslening niet bijdraagt aan het opstuwen van de prijzen, omdat er 20 duizend euro extra te besteden is.” Daarnaast vond het college de landelijke vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor kopers tussen de 18 en 35 jaar al een hulpmiddel voor starters.

Vraag vanuit de Raad

De raad was het echter niet met deze beslissing eens en stemde eind juni in met een motie om de starterslening te behouden. “De vraag speelde in de raad heel erg en dan moet je als college kijken wat de mogelijkheden zijn.” Veel raadsleden geloven niet dat de paar startersleningen die worden gegeven zorgen voor prijsopdrijvingen op de markt. Daarom stemde de raad unaniem in met de motie.

Spelregels

De starterslening is een aanvullende lening die gebruikt kan worden om het gat tussen de maximale hypotheek en het bedrag van de woning te overbruggen. Sinds de invoering in 2019 hebben 40 starters gebruik gemaakt van de de lening. Het maximaal te lenen bedrag is 35 duizend euro. “We gaan gewoon met de oude regels verder”, laat Renkema weten. Het bedrag dat is begroot kan nog anders uitvallen. “Omdat het een lening betreft wordt het geld dus ook weer terugbetaald. Het is een roulerend systeem, waardoor je af en toe misschien net iets meer geld hebt.” Het college wil de starterslening vanaf 1 oktober weer invoeren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.