Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Paul Salakory: ‘Voortborduren op een gezamenlijke toekomst’

36 21 Molukkers Herdenking 2
Zeventig jaar Molukkers in de provincie Overijssel
Beeld: Twente FM

TWENTE - Molukkers uit de provincie Overijssel kwamen zaterdag 4 september bij elkaar om te herdenken dat hun voorouders zeventig jaar geleden voet op Nederlandse bodem zetten. Het was de enige grotere provinciale herdenking in Nederland.


Paul Salakory uit Wierden is één van de organisatoren. Voor hem betekent deze dag veel. “Ik hoop dat mensen, die iets over de Molukse geschiedenis zien of horen, een beetje begrip krijgen voor onze situatie in Nederland. En er vragen over willen stellen.” Een reportage van Twente FM.

Eerste generatie voorop

Salakory is er trots op dat de provincie, samen met de zeven gemeenten met Molukse wijken, deze herdenking wilde organiseren. Op deze herdenkingdag, benadrukt Salakory, staan de mensen van de eerste generatie voorop. Het is vooral ook die eerste generatie, die de pijn voelde van de verbroken belofte van de Nederlandse regering: na een half jaar zouden de Molukkers weer terugkeren naar hun thuisland.

Boek vol verhalen

Verbroken Belofte is ook de titel van het boek vol verhalen, dat Ditta op den Dries schreef. “De pijn loopt als een rode draad door alle interviews”, vertelt ze.
“Deze geschiedenis mag niet vergeten worden”, benadrukt ook Ineke Patty, één van de geïnterviewden.

Dinsdag 7 september is in Almelo de start van de reizende expositie, die de geschiedenis van de Molukkers vertelt. “Het verleden wordt niet vergeten, maar we werpen ook een blik in de toekomst. Na ons komen volgende generaties: wat hebben zij voor ogen?” Salakory hoopt dat mensen die iets over de Molukse geschiedenis horen of lezen, een beetje begrip voor de situatie van de Molukkers krijgen. “En dan ook bepaalde dingen vragen. Meestal lopen we elkaar met ‘hoi’ voorbij. Maar als je iets aan me vraagt, geen ik een fatsoenlijk antwoord. En dan geef jij een weerwoord. Zo kunnen we voortborduren op een gezamenlijk toekomst.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.