Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Mogelijk verplicht uitkopen van boeren, LTO Nederland reageert: 'Bizar'

TWENTE - Het is het volgende hoofdstuk in het toch al lange lijstje met beslissingen die in het nadeel spreken van de boeren in Nederland. Het NRC pakte maandag uit met de plannen van het kabinet, waardoor boeren verplicht uitgekocht kunnen worden. Martin Oldenhof, voorzitter van LTO Noord-Oost Twente, begrijpt weinig van de plannen.


"Het kwam als donderslag bij heldere hemel, dat bericht van het NRC. Er liggen plannen klaar om alle boeren in bepaalde gebieden verplicht uit te gaan kopen", begint Oldenhof in gesprek met Twente FM. Hij legt daarbij meteen de link met de stikstofproblematiek.

"De problemen rond de boer... Het draait allemaal om stikstof. Het voelt alsof ze zeggen: alle boeren moeten weg, dan hebben we het stikstofprobleem opgelost", vervolgt Oldenhof. "Maar het is wel heel bizar dat ze nu verplicht bedrijven op willen kopen. LTO Nederland heeft een heel mooi plan gelanceerd om dat op vrijwillige basis te doen, voor de boeren die dat willen. En dat is ook nog eens veel voordeliger."

Uit den boze

"Het meest bizarre is eigenlijk dat het hele stikstofverhaal begonnen is, om de Natura 2000. Nu draait het verhaal zich steeds verder om: er moeten meer woningen gebouwd worden, de natuur verschuift naar de achtergrond. Dat geeft een hele wrange smaak. Het verplicht uitkopen, dat is uit den boze", stelt Oldenhof.

Vooral het feit dat er rondom de stikstofproblematiek nog veel onduidelijk is, doet pijn. "Om nu verplicht boeren uit te gaan kopen, terwijl het later kan blijken dat het helemaal niet nodig is geweest... Dan ben je toch verkeerd bezig met het belastinggeld van de Nederlandse burger?", zo sluit Oldenhof af.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.