Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Noodkreet Molenstichting: 'Help molens draaiend houden'

35 21 dinkelland molen
Molen in Twente
Beeld: Twente FM

LOSSER - Molenstichting Lattrop-Tilligte doet een noodkreet: 'Help onze molens draaiende houden'.


De St. Nicolaasmolen en de Borgelinkmolen in Denekamp, de Westerveldmolen in Tilligte en de Oortmanmolen in Lattrop. Vier traditionele windmolens, alle vier in bezit en beheer van de Molenstichting Lattrop-Tilligte. Tel daar het beheer van watermolen Singraven, die in bezit is van de Edwina van Heekstichting, bij op en het mag duidelijk zijn dat het een hele klus is om deze molens en in goede staat en draaiende te houden.

"Tot nu toe is dit altijd gelukt. De molens verkeren in een redelijke goede staat van onderhoud en in de regel lukt het aardig om de molens ook regelmatig te laten draaien. Maar ondanks een bestand van bijna veertig vrijwilligers is de ervaring dat het steeds moeilijker wordt om de zaak draaiende te houden: zowel in bestuurlijk en financieel opzit, als in het aantrekken van de nodige nieuwe vrijwilligers", vertelt Henri de Lat van de Molenstichting. "Vandaar de noodkreet 'Help onze molens draaiende houden', want stilstand betekent achteruitgang“.

Er zijn volop mogelijkheden om hieraan bij de dragen. "Bijvoorbeeld door regelmatig onze ambachtelijke meelproducten te kopen zoals molenbloen, boekweitmeel, diverse volkorenmelen, pannenkoekmeel en kruidkoek- en cakemixen. Of door donateur of sponsor te worden. Donateur wordt men al voor een bedrag van 12,50 euro per jaar."

Vrijwilliger worden

Of door gewoonweg vrijwilliger te worden. Dit kan op diverse terreinen. Voor het bestuur wordt nog steeds een nieuwe secretaris gezocht, voor het werven van extra financiële middelen wordt gedacht aan een extra tweede penningmeester of secretaris.
Om meer meelproducten te kunnen verkopen moet het verkoopnetwerk worden uitgebreid en is er behoefte aan mensen die regelmatig willen helpen bij het verpakken en bezorgen van het meel. Voor het onderhoud van de molens zijn handige schilders en klussers welkom en om de molens regelmatig te kunnen laten draaien is er nog steeds vraag naar nieuwe (assistent-)molenaars en/of molengidsen.

11 september: Overijsselse Molendag.

De Overijsselse Molendag op zaterdag 11 september staat dit jaar helemaal in het teken van 'werving'.
De Lat: "Werving van nieuwe klanten voor onze meelproducten, van nieuwe donateurs en van nieuwe vrijwilligers, met name van nieuwe (assistent-)molenaars."

De molens zijn deze dag wat langer geopend dan normaal op zaterdag: van 10.00 tot 15.30 uur. De hele dag zijn de molenaars aanwezig om belangstellenden enthousiast te maken voor voor het molenaarsambacht, dat enkele jaren geleden door de UNESCO is uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Ze vertellen graag over de mogelijkheden om molenaar te worden. Bijvoorbeeld om als assistent-molenaar op een van de molens aan de slag te gaan. Onder begeleiding van ervaren molenaars worden al doende de vaardigheden geleerd om de molen te laten draaien, zoals het smeren van de assen en het op de wind zetten van de kap, het zogenaamde kruien.

Of de mogelijkheid om gediplomeerd molenaar te worden middels de opleiding van het Gilde voor Vrijwillig Molenaars die op de Nicolaasmolen in Denekamp gevolgd kan worden.
Het verschil: een assistent-molenaar werkt altijd samen met een gediplomeerd molenaar, terwijl de laatste ook zelfstandig de molen kan laten draaien. ‚s Ochtends is er op Nicolaasmolen een instructeur aanwezig die alles kan vertellen over de opleiding van het Gilde.

Uiteraard zijn belangstellenden ook welkom om de molens te komen bezichtigen. Omdat niet overal anderhalve meter afstand kan worden gehouden, helaas nog niet met grote groepen. Op elke molen staan de diverse meelproducten uitgestald en naast informatie over het molenaarschap zijn de molenaars graag bereid om nadere informatie te geven hoe men vrijwilliger, donateur en/of sponsor bij de Molenstichting kan worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.