Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Buren stropen mouwen op voor metamorfose speeltuin Heidehof in Langeveen

35 21 tubbergen speeltuin201280x854
Buren slaan handen ineen voor speeltuintje.
Beeld: Twente FM

LANGEVEEN - Buren stropen de mouwen op voor een metamorfose van speeltuin de Heidehof in Langeveen. Het spiksplinternieuwe speeltuintje de Heidehof aan de Weuststraat is zonder twijfel een aanwinst voor de wijk en zelfs voor het dorp Langeveen.


De kabelbaan, de schommels, de rolstoeltoegankelijke zandbak en de picknicktafels zijn het resultaat van burgerparticipatie. Buurtbewoners namen het initiatief om van vergane glorie een veelzijdige speelplek te maken. Ondersteund door de gemeente Tubbergen en procesbegeleiders van LaSisa stroopten zij de mouwen op. Sinds april is de speeltuin in gebruik.

De eerste stap naar speeltuin de Heidehof werd in het voorjaar van 2019 gezet. Bureau LaSiSa werd door de gemeente Tubbergen ingehuurd en deed een onderzoek naar de leefbaarheid. Hieruit kwam naar voren dat bewoners van de Weuststraat hun verouderde wijk graag wilden opknappen. Samen met Contactpersonen Openbare Ruimte (COR) Jan Busscher en Alfons Hottenhuis van de gemeente Tubbergen gingen zij aan de slag. Naast de verharding en het groen, is naar groot genoegen van de twintig buurtkinderen ook de speeltuin aangepakt.

Plaatselijke ontwerpster, Judith Plantinga, maakte het ontwerp voor de speeltuin, met als resultaat een ontmoetingsplek voor jong en oud. De gemeente pakte de verharding en het groen aan. “Voor de herinrichting van de speeltuin wezen we de buurt op burgerparticipatie”, vertelt Jan Busscher. “Wij faciliteren, stimuleren en motiveren, maar de bal ligt bij de initiatiefnemers.” Inwoners Luuk Oude Hendriksman, Pascal Paus en hun partners Liseth en Annemiek besloten die handschoen op te pakken en werden de kartrekkers.

De fysieke bijdrage vanuit de bewoners bleek enorm te zijn. “Er is veel werk verricht”, zegt wethouder Erik Volmerink. “Een aannemer plaatste de grote toestellen, maar veel werk werd door de vrijwilligers gedaan. Gedurende het hele traject was er een goede samenwerking en prettig overleg vanuit de vrijwilligers met de aannemer en de gemeente. Dankzij burgerparticipatie kunnen dit soort mooie resultaten dan ontstaan”, aldus de wethouder.”

Meer dan samen werken

“Alles wat we zelf konden, deden we zelf”, laat Annemiek weten. “Er kwam een buurtapp waarin we lieten weten wanneer er gewerkt werd. En voor elke zaterdag waarop hulp nodig was, meldden zich spontaan tien tot vijftien buren. Zowel om te helpen klussen als koffie te zetten of gehaktballen te maken. De saamhorigheid was groot.”
Luuk vult aan: “Zelfs buren waarvan de kinderen al veel ouder waren, hielpen mee. Een buurman die nog niet zo lang in het dorp woont, zag het participatieproject als een mooie gelegenheid om dorpsgenoten te leren kennen. Er is hard gewerkt en het was ook nog eens een heel gezellige tijd.”

De afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Tubbergen wil meer samenwerken met de bewoners. Inwoners die hierover meer informatie willen kunnen contact opnemen met de Contactpersonen Openbare Ruimte (COR) Jan Busscher en Alfons Hottenhuis via telefoon 0541 628 000.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.