Het bosperceel waar het om gaat ligt in het Lutterzand, vlak aan de Dinkel. Het gebied hoort bij de boerderij van Frans en Leonie Zanderink.
“Vroeger werd het bos gebruikt om er hout uit te halen voor de mijnbouw in Limburg, maar dat is niet meer. We doen er nu niks mee”, vertelt Zanderink.
Van het 18 hectare grote perceel zal, zo is het plan, een kleine tweederde gebruikt worden voor de begraafplaats.
De begraafplaats gaat als het ware omzoomd worden door bosranden van vele tientallen meters, die niet gebruikt worden voor het begraven. “We blijven 25 meter van de openbare weg af en van de Dinkel 50 meter.”
Extra wandelpaden
Voor het bos als natuurbegraafplaats gebruikt kan worden, moet er zo’n tien procent van het hout uit. Oude bomen, omgewaaide bomen: ze moeten verwijderd wordne met groot materieel. Zanderink: “Het bos wordt zo klaar gemaakt dat je er de eerste dertig tot veertig jaar niet met grote machines in hoeft te komen.”
Er worden ook extra wandelpaden aangelegd.
Door het realiseren van de natuurbegraafplaats wil Zanderink het bos ook voor de toekomst in stand houden. Hij denkt wel dat een natuurbegraafplaats past in de toeristische toekomstvisie van dit gebied. “Het wordt een rustige plek. In de buurt wordt op meerdere manieren gerecreëerd, maar als je echt de rust op wilt zoeken, kan dat in dit bos.” Een natuurbegraafplaats vlakbij de Dinkel: een prachtige plek voor eeuwige rust, én een blijvend rustige plek voor wandelaars…
Bezwaar campinghouders
Campinghouders uit de buurt tekenden bezwaar aan. “Een kerkhof naast een camping, dat past niet”, wil Ben Westerik van natuurcamping De Kunne erover kwijt. En daar wil hij het bij laten.
Ook Rudy Maartens van camping Dennenlust was er kort over: “Het bezwaar dat we hebben heb ik via onze advocaat aan de gemeente laten weten. Dat is inmiddels ingediend.”
“Bezwaar maken is hun goed recht”, stelt Zanderink. “We proberen wel aan alle kanten mee te bewegen om tot een goed compromis te komen.”