Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Wasserij Springendal clasht met waterschap Vechtstromen: 'Vies en smerig, het stinkt hier'

Ron20 Dijkkamp202
Ron Dijkkamp bij zijn Wasserij Springendal
Beeld: Twente FM

OUD OOTMARSUM - Wasserij Springendal en Waterschap Vechtstromen liggen met elkaar in de clinch. Het afvalwater van de wasserij bevat teveel fosfor, aangezien het helofytenfilter niet werkt. Het waterschap wil dat de wasserij het binnen zes maanden oplost, maar de wasserij wijst met de beschuldigende vinger naar het waterschap. Twente FM praat erover met eigenaar en directeur Ron Dijkkamp.


In 2016 waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima nog op bezoek bij de wasserij op het Springendal, maar vandaag de dag zou Dijkkamp het koninklijk paar niet uit durven nodigen. Dat heeft alles te maken met een niet werkend helofytenfilter, dat destijds is aangelegd door het waterschap. Dit filter moet ervoor zorgen dat er geen fosfor achterblijft in het afvalwater van de wasserij.

"Het filter doet het niet", begint Dijkkamp in gesprek met Twente FM. "Dat weten we inmiddels twee jaar, daar zijn we ook al twee jaar over in gesprek. Maar het wordt nu zo vies en smerig, het stinkt ook hier. Het is echt nodig dat het waterschap nieuwe maatregelen neemt om dit te voorkomen."

Wasserij Springendal, gelegen net naast een Natura 2000-gebied, heeft een eigen waterzuiveringssysteem. Die haalt het fosfor echter niet uit het water. De aanleg van het helofytenfilter was een deal van de wasserij met het waterschap. Vechtstromen wilde in het belang van de natuur graag de beek verleggen, maar aangezien Dijkkamp daar de exclusieve waterrechten over heeft, moest het waterschap eerst met hem in overleg. Er werd overeenstemming bereikt, mits het waterschap een helofytenfilter aan zou leggen.

Al snel bleek dat het filter niet werkte. "We hebben onderzoek laten doen. Waarom werkt het filter niet?", vervolgt Dijkkamp. "Nou blijkt dat het filter een oppervlakte heeft van 380 vierkante meter, terwijl die een oppervlakte zou moeten hebben van 1.400 vierkante meter. Hij is te klein en bij de aanleg is er geen ijzerhoudend zand gebruikt. En dat is nodig om fosfor te binden."

Een oplossing lijkt nog ver weg. "Onze standpunten zijn op dit moment behoorlijk verhard", aldus Dijkkamp. "Ik ben bezig met juristen, om mijn positie te bepalen. Dit bedreigt het voortbestaan van mijn bedrijf. Als ik niet kan lozen, dan ligt mijn bedrijf stil. En ik kan met niet aansluiten op een riool, want die ligt hier niet. Wat mij betreft moet het waterschap een nieuw filter aanleggen, zoals we hebben afgesproken. Ik heb verschillende gronden aangewezen waar dat wat mij betreft zou kunnen."

Waterschap Vechtstromen laat in een schriftelijke reactie van zich horen en stelt dat Dijkkamp in dit geval twee kwesties door elkaar haalt. 'We zijn en blijven in gesprek met deze ondernemer over het helofytenfilter en de gezamenlijke maatregelen die we hiervoor moeten nemen. Dat kost tijd en hierin hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid.'

Het waterschap stelt dat er, ondanks het niet werkende helofytenfilter, alsnog teveel fosfor zit in het afvalwater dat de wasserij verlaat. 'Hierop is de ondernemer aangesproken, net zoals we dat bij andere lozers doen die lozingseisen overschrijden. Het bedrijf loost teveel fosfor en hierop wordt gehandhaafd om de waterkwaliteit van de Springendalsebeek te bewaken.'

Daarbij wijst het waterschap naar de percentages fosfor die de afgelopen jaren in het afvalwater zaten van Wasserij Springendal. 'Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemer om maatregelen in zijn bedrijf te nemen, zodat hij (net zoals in de voorgaande jaren) aan de eisen van de vergunning voldoet. Hiervoor krijgt hij ruim de tijd.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.