Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Simone Pots: ‘Zelfs tussen stoeptegels zitten kruiden’

33 21 losser delutte kruiden
Simone Pots in de Lutte
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Watermunt tegen spanningshoofdpijn, mineralen van de berk tegen voorjaarsmoeheid. Gediplomeerd kruidenvakvrouw Simone Pots vertelt al wandelend door de natuur over de bijzonder stoffen in planten en bomen, de werkzaamheden daarvan en waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Twente FM wandelde een stukje mee.


“Kruiden kun je overal vinden. Zelfs tussen je stoeptegels zitten kruiden”, vertelt Pots. “Sommigen zien die kruiden echter als onkruid; ‘t is maar hoe je het bekijkt.”

Al vanaf haar jeugd is Pots bezig met kruiden. Later volgde ze de opleiding voor kruidenvakvrouw. Dat ze wel eens ‘kruidenvrouwtje’ genoemd wordt, daar heeft ze zelf weinig moeite mee. Het woord doet alleen geen recht aan de gedegen opleiding over kruiden, die ze had. “De kruidenkunde is naar een hoger level is getild. In de studie wordt heel erg op de inhoudsstoffen gelet, waarvoor het is, voor welk orgaan en wat het doet met het lichaam.”

Kruiden groeien in het Twentse landschap overal. In een slootje vindt ze watermunt. “Als je het eet is het pepermunt, het smaakt een beetje olieachtig. Je kunt het gebruiken bij spanningshoofdpijn. En je weet: een pepermuntje na het eten brengt de spijsvertering op gang.”

De bladeren van de zo lekker plakkende grote klit kunnen heel goed gebruikt worden op de barbecue. “Ze zijn eetbaar. Je rolt er iets lekkers in en laat het gaar stomen. Net dat smaakje van die klit maakt het extra speciaal.”
Ook bomen helpen mee. “Thee van de berk helpt om de aderen te reinigen. In de berk zitten veel mineralen en dat helpt tegen voorjaarsmoeheid.”

Andere kijk op planten

Haar doel is om mensen bewuster te laten worden van hun omgeving. “Als ik iets vertel over de brandnetel, hoe gezond die is en wat ie doet voor de grond, dan kijk je de volgende keer heel anders naar brandnetels. Dat is mijn doel. Dat je echt kijkt naar een plant, en je verwondert.”

Pots geeft in oktober een retraiteweekend, en verzorgt lezingen en kruidencursussen. In Oldenzaal houdt ze Twentse Natuurwijsheid wandelingen op 18 augustus en op 25 augustus, aanvang 10.30 uur. Tijdens anderhalf uur durende wandelingen vertelt Simone over de geneeskracht, gebruiken, verhalen en toepassingen van bomen en planten uit Twente. De wandelingen starten bij Landgoedcamping Het Meuleman in De Lutte.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.