Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Trots op Oldenzaal wil staan voor 'eerlijke politiek': 'Is stelen van burger, niet normaal'

Oldenzaal gemeentehuis stadhuis
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Léon de Man

OLDENZAAL - Zijn politieke partij Trots op Oldenzaal zit nog in de oprichtingsfase, maar Raymond Vasterink kijkt vol verwachting vooruit richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Als voormalig ondernemer in de binnenstad van Oldenzaal, heeft hij een aantal duidelijke standpunten. Die wil hij zo snel mogelijk onder de aandacht brengen.

Het idee om een politieke partij op te richten, komt voornamelijk voort uit zijn tijd als eigenaar van een kringloopwinkel in het centrum van Oldenzaal. Vasterink ergerde zich soms groen en geel aan de lokale politiek. “"Er wordt in de politiek ontzettend veel gesproken over de binnensteden, maar wanneer het op daadkracht aankomt, gebeurt er heel weinig", vertelt Vasterink in gesprek met Twente FM.

Vijftien jaar achter

"Ik heb in 2018 alle politieke bijeenkomsten over de binnenstad bijgewoond, maar het blijkt dat daar helemaal niets uitkomt. En dan komt er niet veel later een stuk in de krant waarin de wethouder aangeeft: wij nemen niet het voortouw. Dan houdt het gewoon op", stelt Vasterink. "Als politiek zou je het voortouw namelijk wél moeten nemen. Het is al vijftien jaar onderwerp van gesprek, dus we lopen eigenlijk al vijftien jaar achter. Dat moet sneller kunnen."
Inmiddels wordt er in Oldenzaal gesproken over een binnenstadvisie, maar Vasterink denkt er vooralsnog het zijne van. "Daar wordt over gesproken, maar voordat je het weet zit je alweer in 2022. Als ik nu kijk naar de ondernemers die elke dag hun winkel weer open doen… Die investeren in de binnenstad, maar daar krijgen ze van de lokale politiek veel te weinig voor terug."

De lokale ondernemers investeren in de binnenstad, maar daar krijgen ze van de lokale politiek weinig voor terug

Zelf heeft hij zijn kringloopwinkel een tijd terug gesloten. "Ik heb de hoop opgegeven dat de binnenstad opgeknapt gaat worden… Oldenzaal heeft ondernemers nodig, en de ondernemers hebben Oldenzaal nodig. Zeker wanneer je de stad op de kaart wil zetten voor toeristen. Maar dan moeten er wel een keer spijkers met koppen worden geslagen. Dat je dan ook moeilijke en pijnlijke beslissingen moet nemen, daar ontkom je niet aan."

Trots op Oldenzaal

Mede daarom heeft Vasterink besloten zelf actief onderdeel uit te willen maken van de lokale politiek in Oldenzaal. Daar kan hij wel wat hulp bij gebruiken. "Wat er nu nog moet gebeuren, is dat ik een aantal medestanders krijg die met me mee willen denken. Zodat we alles vorm kunnen geven richting de lokale verkiezingen van volgend jaar. Mensen kunnen via Facebook met me in contact komen. We gaan in het belang van Oldenzaal denken. Politieke standpunten gaan soms boven het algemene belang, daar moeten we eens mee ophouden."

Vooral de besluiteloosheid in de (lokale) politiek steekt bij Vasterink. Hij wil er met Trots op Oldenzaal voor zorgen dat er sneller beslissingen genomen gaan worden. "Ik houd niet van dat politieke gelul. We hebben het in de landelijke politiek gezien met de avondklok: die werd afgeschoten door de rechter. Binnen 24 uur was alles vervolgens geregeld, dus we moeten niet tegen elkaar blijven zeggen dat alles tijd nodig heeft. Het moet gewoon sneller. Het huidige politieke systeem zit zo in elkaar dat we vergadering na vergadering houden. Dat is niet meer van deze tijd."

Ik houd niet van dat politieke gelul, het moet gewoon sneller

Vasterink haalt een voorbeeld aan uit de gemeente Oldenzaal waar hij zijn vraagtekens bij zet: de verhoging van de parkeervergunningen. "Er zijn mensen die in de stad werken en wonen, die hebben een parkeervergunning. De goedkoopste was veertig euro, dat is gewoon verhoogd naar tachtig euro. Een verhoging van honderd procent! Volgens mij heeft de gemeente geld tekort vanwege corona, dat is voor mij puur stelen van de burger. Dat is niet normaal."

De aankomende weken wordt er meer duidelijk over de te vormen partij. "Vanaf volgende week gaan we in ieder geval de nodige kernstandpunten bekend maken. Zonder dat we zeggen: dit moet er allemaal gaan gebeuren. Dat staat allemaal nog niet vast. Je moet flexibel zijn, dat wordt van iedereen verwacht. De lokale overheden zijn dat echter totaal niet", sluit Vasterink af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.