Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Spaghettirellen: Romeo en Julia in Twente

31 21 almelo spagettirellen
Theatervoorstelling Spaghettirellen
Beeld: Twente FM

TWENTE - Romeo en Julia in Tukkerland. Over het conflict tussen Twentse nozems en Italiaanse gastarbeiders, zestig jaar geleden, gaat komend weekend de gelijknamige voorstelling in première. Twente FM maakte een reportage.


De Spaghettirellen, die zestig jaar geleden plaatsvonden in Oldenzaal, liggen aan de basis van de voorstelling over het conflict tussen Italiaanse gastarbeiders en Twentse nozems. Oldenzalers dachten ‘hun’ Twentse schonen kwijt te raken aan Italiaanse jongemannen.

Romeo-Julia western

“Op basis van die historische gebeurtenis hebben we een voorstelling gemaakt, deels fictief en gebaseerd op feitelijke waarheden”, vertelt regisseur Jolmer Versteeg van de Theatergroep De Jonge Honden.
Anderhalf jaar geleden hoorde hij voor het eerst over deze rellen. “Een bizar verhaal gewoon, een mooi verhaal uit een B-film ofzo, dacht ik. Waanzinnig, een Romeo Julia-western in onze eigen provincie.”

Bord spaghetti

Versteeg regisseerde eerder toneel, muziek- en jeugdtheater. Nu dit. Waar ligt voor hem hierin de uitdaging? “Die ligt hier. Op locatie werken is altijd een uitdaging. Het publiek zit in een u-vorm om de voorstelling heen. Dat is best pittig qua geluid en qua zichtlijnen. Maar dat maakt ook dat je als bezoeker een hele gezellige avond hebt, met een bord spaghetti aan een tafeltje, en op die manier in een soort Italiaanse setting naar een voorstelling kijkt.”

Billy de Walle speelt de rol van Italiaanse Dante, bevriend met Stefano. Italiaanse arbeidsimmigranten die in Twente in de textiel werken, in Oldenzaal terechtkomen en daar, naast hun werk, ook hun vrije tijd doorbrengen.
Ook De Walle kende het verhaal niet. Hij zag de oproep van Jonge Honden, met een kleine samenvatting daarbij. “Ik vond het erg vet. Ik deed auditie en hoorde toen meer over wat het verhaal inhield.”

Knipoog naar Twente

In de voorstelling wordt door Italianen ook Italiaans gesproken. Het publiek krijgt een vertaling.
Versteeg: “Aan het Twents hebben we ons niet aan gewaagd. Ik weet ook gewoon, als je het Twents niet beheerst, dan gaan de mensen hier het horen. Er zitten wel een paar Twentse uitdrukkingen in: een knipoogje naar Twente.”
Jolmer Versteeg, artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden, vertaalde, samen met scriptschrijver Wessel de Vries, de geschiedenis van de spaghettirellen naar een openluchtvoorstelling. “De voorstelling toont verschillende perspectieven op wat veranderingen in een gemeenschap teweegbrengen”, aldus Versteeg.

Speeldata

De theatervoorstelling Spaghettirellen van theatergroep De Jonge Honden gaat komend weekend draaien op het Indiëterrein in Almelo. Daarna reist de voorstelling door meerdere plaatsen in Twente.
- 5 tot en met 8 augustus op het Indië Terrein in Almelo
- 12 tot en met 14 augustus op het plein voor het Kulturhus in Borne
- 19 tot en met 22 augustus op het plein achter De Museumfabriek in Enschede
- 2 tot en met 5 september op het Stadsfestival in Zwolle
- 9 tot en met 12 september op de Ganzenmarkt in Oldenzaal

Meer informatie en kaarten: www.tgdejongehonden.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.