Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Begraafplaatsbeheerder Verver: 'Dit is moedwillig gedaan'

31 21 tubbergen albergen schadegraf
Het graf van Fleur werd beschadigd.
Beeld: Twente FM

ALBERGEN – Kapot gegooide glazen voorwerpen, verdwenen objecten, een grote ster in een glasplaat op een graf. Op de begraafplaats in Albergen zijn bij meerdere graven vernielingen ontdekt. De gemeenschap is geschokt en verontwaardigd. “Voor zover ik weet is dit nog nooit eerder gebeurd”, vertelt beheerder Arjan Verver.


In de laatste week van juli kwamen de eerste signalen. Vorige week kwamen er meer meldingen van beschadigingen en voorwerpen die verdwenen waren. “Toen werd ook duidelijk dat het om vandalisme ging. Dit kon niet veroorzaakt zijn door harde wind of regen. Dit is moedwillig gedaan. Dat maakt het ook zo pijnlijk als je dat constateert”, zegt Verver. “We zagen overal glassplinters liggen. Toen we de scherven bij elkaar veegden werd duidelijk dat het stukjes glas van de vlinder van het grafje van Fleur ten Berge waren.”
Voor zover nu bekend zijn vier graven beschadigd.

Voor Niels en Marloes ten Berge is het niet te bevatten dat dit gebeurd is. "Het was een handgemaakte vlinder op het graf van onze Fleur. Deze kostbare maar vooral dierbare vlinder is met de hand gemaakt en nooit meer te repareren." Ook een zelfgemaakt hart, gemaakt door de broer van Fleur, en glazen vogels zijn verdwenen, evenals een solar vlinder op stok. "Waarom zou je dit doen? Waarom neem je spullen mee van graven die niet van je zijn? Dit is heel verdrietig voor alle nabestaanden."

Verver is sinds eind vorig jaar beheerder. Ook van hem, geboren en getogen Albergenaar, ligt er familie begraven. Dat dit gebeurde, op deze plaats, is voor veel inwoners onbegrijpelijk. “Er is veel verontwaardiging, en ook verdriet. Mensen zijn verbijsterd dat men überhaupt zoiets doet, dat vernielingen worden aangericht op zo’n beladen plek. Dat raakt de nabestaanden en maakt het extra pijnlijk.”
::foto2::
De begraafplaats ligt middenin het dorp, tegenover de kerk. Er zijn ongeveer vijfhonderd graven. “Het oudste deel is meer dan een eeuw. De begraafplaats werd steeds uitgebreid. Sinds halverwege de vorige eeuw heeft hij deze vorm.”
Het is echt een plek van het dorp, van de gemeenschap. Zo wordt de begraafplaats onderhouden door een groep vrijwilligers, die eens in de maand op een maandagochtend alles bijhoudt.

Sinds paaszaterdag staat op de begraafplaats het oude doopvont, afkomstig uit het vorige kerkje van Albergen, bij de ook dit jaar aangelegde asverstrooiingsplaats. “Het doopvont, eerder iets voor het begin van het leven, staat nu bij het einde van het leven. In het doopvont nu geen doopwater, maar hemelwater. Een mooie symboliek.”
Iedereen kan zo de begraafplaats oplopen. “Je wilt zo’n plek niet afsluiten. Je wilt dat mensen de graven van hun dierbaren ten allen tijde kunnen bezoeken.”

Aangifte en oproep

Van de vernielingen is aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in behandeling. Wie iets gezien heeft, iets opgemerkt heeft, wordt gevraagd contact op te nemen met begraafplaatsbeheerder Verver, telefoon 06 2250 3583.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.