Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Burgerbelangen Dinkelland zegt ‘nee’ tegen windturbines: ‘Wiel niet opnieuw uitvinden’

Fons20 Maathuis20 20 Scholten20 Linde20 Fotografie
Fons Maathuis
Beeld: Twente FM

DINKELLAND - De energietransitie houdt de verschillende politieke partijen in Dinkelland druk bezig. Zo ook Burgerbelangen Dinkelland, dat niets ziet in de plaatsing van windturbines in de regio Noordoost-Twente. Fons Maathuis, fractievoorzitter van de partij, stelt dat er voldoende andere mogelijkheden zijn om goede stappen te maken in de energietransitie.

"Vooropgesteld: Burgerbelangen Dinkelland vindt dat we meer moeten doen aan de energietransitie. Iedere burger zal er aan mee moeten gaan doen", vertelt Maathuis in gesprek met Twente FM. "Aan de andere kant is het wel zo dat we op twee gedachten hinken. We moeten de energietransitie halen, maar aan de andere kant is het: hoe willen we dat halen? Dat laatste is op dit moment het belangrijkste."

Burgerparticipatie

Daarbij is de link met de inwoners van de Gemeente Dinkelland cruciaal, stelt Maathuis. Volgens hem wordt er in de gemeenteraad soms te simpel gedacht over bepaalde zaken, zonder de inwoners erbij te betrekken.

“In de politiek hebben we de mond altijd vol van burgerparticipatie, maar dat kan je alleen maar bereiken als de burgers daadwerkelijk mee mogen beslissen. Bijvoorbeeld met een bindend referendum, een vies woord in veel gemeenten. Landen om ons heen – Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland – die werken daar allemaal al mee. In Dinkelland is het zo: we zijn met 21 raadsleden en we zijn gekozen door de burgers. Wij weten wel wat er goed is voor de inwoners. Dat geloof ik niet.”

Een bindend referendum, een vies woord in veel gemeenten

De rol van een aantal gemeenteraadsleden valt Maathuis sowieso wat tegen in Dinkelland. "Van de 21 raadsleden zijn er misschien 11 die er echt iets van vinden en dat ook zeggen. De rest houdt zich aan de fractiediscipline, dan ga je niet de uitslag krijgen die de inwoners willen."

'Nee' tegen windturbines

Windturbines en zonnepanelen, het zijn voor een aantal partijen de speerpunten wanneer er gekeken wordt naar de energietransitie. Burgerbelangen Dinkelland zet liever een streep door de plaatsing van windturbines in de regio. "We praten iedere keer over het landschap in Noordoost-Twente. Dat moeten we behouden voor toeristen en agrariërs die er gehuisvest zijn", aldus Maathuis. "Kijk eens wat het effect is van een windturbine hier, of van een windturbine op zee. Als je hier acht windturbines neerzet, zou dat ongeveer neerkomen op drie windturbines in de zee. Zet ze dan in de zee… Of ga met Duitsland in conclaaf. Maar probeer het wiel hier nou niet opnieuw uit te vinden."

Probeer hier nou niet het wiel opnieuw uit te vinden

Daarnaast zitten de inwoners van Dinkelland helemaal niet te wachten op windturbines, zo vertelt Maathuis. "Wij hebben via onze website een enquête af laten nemen. Honderden mensen hebben gereageerd en daaruit wordt goed duidelijk dat zo’n 99 procent zegt dat ze helemaal niet mee hebben kunnen praten over de beslissingen. Dat komt natuurlijk ook een klein beetje door de coronacrisis, daar moeten we eerlijk in zijn. We moeten als gemeenteraad niet gaan zeggen: wij weten wel wat goed voor jullie is. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Frans Timmersmans

Met de standpunten druist Burgerbelangen in tegen de PvdA, die graag vaart wil zetten achter de realisering van windturbines in de regio. Logisch, ze stelt Maathuis. “Frans Timmermans zit niet voor niets in de Europese Unie. Hij is een voorstander van windturbines. Die man doet net alsof de wereld vergaat. Zo is het natuurlijk ook niet. Hij wil een legacy nalaten voor wanneer hij weggaat, daar is hij goed mee bezig. Hij is een bevlogen man, maar er zit een dramastem bij. ‘Jongens, doe dit, anders is in 2050 de wereld vergaan’. Op die manier brengt hij het.”

Maar hoe wil Burgerbelangen Dinkelland de energietransitie richting 2030 en 2050 vorm gaan geven? “Voor 2030 hebben we het bijna ingevuld, dat is een kwestie van details. Denk aan de inzet van zonnefolie, dat is een nieuw product. Het weegt bijna niets, er zijn voldoende mogelijkheden om de doelstellingen voor 2030 te halen. Wanneer we kijken naar 2050: er zijn voldoende alternatieven. Den Haag zegt zelf al dat we moeten gaan denken aan kernenergie, anders komen we er niet. Met zon en wind alleen gaan we het niet halen”, zo sluit Maathuis af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.