Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Team Kuipers bondsridder, arbiter laat vragen over toekomst onbeantwoord

SC20 Kuipers20na20 EK finale
Björn Kuipers na de EK-finale
Beeld: Twente FM

AMSTERDAM - Scheidsrechter Björn Kuipers weet nog niet of hij doorgaat als internationaal scheidsrechter. De Oldenzaler blikte vanmiddag op Schiphol terug op zijn EK. Gisteravond floot hij een foutloze finale en dat was voor hem een droom die uitkwam.


Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost.

Voorafgaand aan het toernooi liet Kuipers weten dat hij nog niet wist of dit toernooi zijn laatste zou zijn en waar veel mensen dachten dat hij zou stoppen na de finale, is dat nog steeds niet zeker. De arbiter liet weten nog niet te weten wat hij gaat doen en dat hij het daar goed met zijn omgeving en de KNVB over gaat hebben. Over anderhalf jaar staat er alweer een groot toernooi op het programma. In Qatar wordt dan het WK gespeeld.

Bondsridder

Overigens werden alle leden van Team Kuipers, zoals Kuipers en zijn assistenten gezamenlijk heten, benoemd tot bondsridder van de KNVB. "Het team van Björn Kuipers is een geweldige ambassadeur van de KNVB en van de Nederlandse arbitrage", aldus de voetbalbond. "Kuipers, Van Roekel en Zeinstra (assistenten, red.) zijn door hun positieve houding en gedrag, toewijding en inzet een voorbeeld voor hun collega-(assistent-)scheidsrechters. Ze laten keer op keer zien dat hun succes het resultaat is van hard werken, veel trainen en de bereidheid zichzelf steeds te verbeteren. Hun succes is een inspiratiebron voor jongens en meisjes om ook te gaan fluiten. Velen van hen geven aan Kuipers te zien als hun grote voorbeeld."

De KNVB kent onderscheidingen toe als erkenning voor de inzet van verenigingsvrijwilligers of KNVB-officials met een lange staat van dienst. Afhankelijk van de lengte van de 'diensttijd' en de zwaarte van de functie zijn er verschillende onderscheidingen.

2014 geen finale

Kuipers was op het WK van 2014 kandidaat om de finale te fluiten, maar hij moest toen naar huis omdat het Nederlands elftal in Brazilië de halve finales bereikte. De gelouterde scheidsrechter, die op twee WK's en drie EK's actief was, floot ook de finale van de Champions League in 2014 en twee keer de finale van de Europa League (2013 en 2018). Kuipers is sinds 2004 scheidsrechter in het betaalde voetbal.

Nuchter

Kuipers heeft geschiedenis geschreven met het fluiten van de finale maar verwacht in Oldenzaal geen gekke fratsen. "We doen gewoon en we vieren nog wel even een feestje. Het is een droom die uitgekomen is en daar gaan we even van genieten. Daarna kijk ik er weer naar uit om aan het werk te gaan", zegt Kuipers.

Die nuchterheid komt de scheidsrechter goed van pas tijdens het fluiten van internationale wedstrijden. "We blijven met beide benen op de grond en dat slaat aan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.