Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Windturbines, zonnepanelen en meer: CDA over energietransitie in Noordoost-Twente

SC20 Marc20 Smellink20 RES
Marc Smellink voor het gemeentehuis in Denekamp
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - Met het oog op de toekomst kijken de verschillende politieke partijen in Noordoost-Twente naar manieren om te verduurzamen. Vorige week maandag werd de RES 1.0 vastgesteld. Een beslissing over mogelijke windturbines in de regio is uitgesteld naar volgend jaar zomer. Twente FM praat met de verschillende partijen over hun plannen omtrent de energietransitie. Deze keer met Marc Smellink, fractievoorzitter van CDA Dinkelland.


Dat er wat moet gebeuren, is duidelijk. Het CDA wil actief meewerken aan de energietransitie en vindt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de inwoners van de regio. "Vanwege de coronacrisis is het alleen erg lastig om in gesprek te gaan", begint Smellink voor de camera van Twente FM. "Terwijl het van groot belang is om het er met de inwoners over te hebben."

Er is vooralsnog geen beslissing genomen over op welke manier die energietransitie doorgevoerd gaat worden in Dinkelland. "We hebben met alle partijen gezegd dat we vooralsnog geen grootschalige zon en wind in Dinkelland in gaan zetten", aldus Smellink, die hoopt snel met de inwoners in gesprek te kunnen. "Soms vergeten we waarom we deze energietransitie willen. We willen af van de afhankelijkheid van gas en olie, die brandstoffen raken op een gegeven moment op."

Gas en olie, die brandstoffen raken op een gegeven moment op

Op welke manier dat gaat gebeuren, durft Smellink nog niet te zeggen. Hij kijkt echter verder dan alleen zon en wind. "Het Rijk heeft ons opgelegd dat we het moeten doen met wind en zon, maar er zijn zo veel andere manieren om het te doen. We moeten een goede beslissing nemen. Bij mij staan de inwoners op één. Als er geen draagvlak is, dan gaan de plannen niet werken."

Benieuwd naar de rest van het gesprek? Bekijk de onderstaande video.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.