Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Thema Stiftfestival: Eastern Wind

27 21 dinkelland singraven stiftconcert
Een concert bij Singraven.
Beeld: Twente FM

WEERSELO - Het Stiftfestival wordt dit jaar gehouden van 21 tot 29 augustus, met als thema 'Eastern Wind'. Een aantal concerten is al uitverkocht.


De fenomenale cyclus van alle vijftien Sjostakovitsj strijkkwartetten, Rachmaninovs machtige Vespers door het Groot Omroepkoor, de opera Maria de Buenos Aires, de filmklassieker Dracula met live muziek van Philp Glass, jazz, openluchtconcerten op de kastelen Twickel en Singraven. Daarbij premières van Roxanna Panufnik, Isidora Zebeljan, Dmitri Smirnov, Elena Firsova, Alissa Firsova en Borys Fedorov. Astor Piazzolla wordt in zijn 100e geboortejaar groots geëerd en er zijn meerdere gelegenheden waar enkele bijzondere muzikale vrienden die dit jaar overleden zijn, herdacht worden.

Stiftgevoel

Topsolisten, vertrouwde gezichten en jong toptalent. In combinatie met de vele sfeervolle locaties in Twente brengt dit het veelgeroemde 'Stiftgevoel' teweeg. Op alle negen festivaldagen is er een waaier aan concerten, van wandel- en fietsconcerten tot ‘late night candlelight concerts’, met voor ieder wat wils: van gepassioneerde muziekkenners tot families met kinderen.

Thema ‘Eastern Wind’

Daniel Rowland over zijn keuze voor dit thema: “Al sinds mijn kindertijd op het Stift was ik totaal gefascineerd door de muziek en cultuur van Rusland. Ik luisterde eindeloos naar de gepassioneerde en ongelooflijk spannende muziek van Tsjaikovski, Sjostakovitsj, Moessorgski, Prokofjev en vele anderen. Ik droomde dat ik stiekem zelf Russisch bloed had. Later studeerde ik bij inspirerende violisten uit Moskou en St. Petersburg, debuteerde er als 19-jarige als solist en de fascinatie is nooit overgegaan! Ik verheug me om nu voor het eerst ons festival te wijden aan de rijkgevulde muzikale schatkist uit Rusland en omstreken, van geliefde meesterwerken tot wereldpremières.”

De complete Sjostakovitsj kwartetten

De cyclus van de 15 strijkkwarttetten van Sjostakovitsj is er een als geen ander: deze intens persoonlijke muzikale dagboeken schetsen het leven van de componist in de Sovjet-Unie, van 1938 tot vlak voor zijn dood in 1975. Artistiek leider Daniel Rowland voerde deze cyclus talloze keren uit over de hele wereld en nam ze in 2016 op met zijn toenmalige Brodsky Quartet. Speciaal voor dit Stiftfestival stelde hij een collectief van gerenommeerde kamermusici samen, onder wie Maja Bogdanovic, Dana Zemtsov, Lilli Maijala, Joël Waterman en Mikhail Zemtsov, die een passie voor deze buitengewone kwartetten delen.
De vijftien kwartetten worden uitgevoerd in zes concerten op prachtlocaties: de Stiftkerk in Weerselo, de Simon en Judaskerk in Ootmarsum en de Hofkerk in Oldenzaal.

Premières

Tijdens het festival gaan bijna twintig werken in première van de componisten Elena Firsova (composer in residence), Isidora Zebeljan, Alissa Firsova, Borys Fedorov, Roxanna Panufnik, Vladimir Mendelssohn en Dmitri Smirnov.
Meer informatie: https://stiftmusicfestival.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.