Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

VVD Dinkelland wil windturbine-plannen in ijskast zetten: 'Terug naar tekentafel'

Poffers202201
Joris Poffers van VVD Dinkelland
Beeld: Twente FM

DINKELLAND - Windturbines in Noordoost-Twente: het blijft een veelbesproken onderwerp in de gemeenteraad van Dinkelland. Afgelopen maandag werd bekend dat de raad voorlopig geen windturbines gaat plaatsen, een beslissing laat ten minste tot de zomer van 2022 op zich wachten. Joris Poffers en zijn partij, VVD Dinkelland, willen eerst de verschillende onderzoeken afwachten.

Het gaat om onderzoeken naar de volksgezondheid, zo geeft Poffers aan in gesprek met Twente FM. "Het is voor ons niet bekend wat de effecten van windturbines zijn op de volksgezondheid. Zolang dat niet duidelijk is, komen ze er wat ons betreft niet", neemt hij een duidelijk standpunt in. Poffers wijst daarbij naar onze zuiderburen, België. "Die zijn destijds ook teruggefloten door de Raad van State. Daar wilden ze windturbines plaatsen op zo’n driehonderd meter van woonwijken. Ook in Nederland worden we teruggefloten, we moeten terug naar de tekentafel."

Zoeken naar een locatie

Maar wat heeft dat nou voor gevolgen voor de regio Noordoost-Twente en de Gemeente Dinkelland? Mochten de verschillende onderzoeken gunstig uitvallen, dan is het nog zoeken naar een geschikte locatie voor de windturbines. Een lastig karwei, vindt Poffers. "Het kan weleens zo worden dat de afstand van de windturbines tot de woonwijken tien keer de tiphoogte wordt. Laten we duidelijk zijn: dan komen er geen windturbines in Noordoost-Twente. Een windturbine van zo’n 260 meter hoog, moet dan 2,6 kilometer van een woonwijk staan. Dat is bij ons in de regio niet haalbaar."

Laten we duidelijk zijn: dan komen er geen windturbines in Noordoost-Twente

De onderzoeken naar de volksgezondheid en het vinden van geschikte locaties zorgen tot nu toe voor de nodige obstakels, maar dan hebben we het nog niet eens gehad over de mening van de inwoners. In de Gemeente Dinkelland is er vooralsnog veel verweer tegen de mogelijke komst van windturbines, zo ondervindt Poffers. "Ik weet toevallig dat er in de Gemeente Tubbergen, in Langeveen om precies te zijn, anders over wordt gedacht. Die staan er wel voor open om met windturbines aan de slag te gaan. In Dinkelland heb ik voorlopig alleen negatieve reacties gehoord. Misschien zijn de mensen ook wel wat harder hier", lacht Poffers.

Windturbine-plannen in de ijskast

Dit alles bij elkaar opgeteld, heeft de VVD ertoe doen bewegen om aan de wethouders te vragen alle plannen met betrekking tot windturbines te parkeren. "Stel je eens voor dat er überhaupt geen windturbines gerealiseerd kunnen worden in Noordoost-Twente. Dan is het jammer om daar ambtelijke uren in te gaan steken. Daarom heb ik gevraagd om de plannen stop te zetten, totdat er meer duidelijk is. En mocht het wél kunnen, dan moeten we het gesprek aangaan met de inwoners."

Andere opties tot verduurzaming

Waar denkt de VVD dan wel over na? De plannen om deel te nemen aan het wereldwijde klimaatverdrag liggen er en in 2030 moeten de eerste resultaten zichtbaar worden. Poffers wil niet te strak vasthouden aan het jaartal. "Ik zeg het in de gemeenteraad af en toe: gaan we de klimaatdoelstellingen halen in een rechte lijn, of mag er een exponentiële groei in zitten? Dat het tot 2030 wat langzamer gaat en vervolgens in een wat steilere lijn omhoog. Zo krijgen we de bevolking ook wat sneller mee denk ik."

Ik heb gevraagd om de plannen stop te zetten, totdat er meer duidelijk is

Dit zal in eerste instantie, op de korte termijn, op een andere manier vormgegeven moeten worden. "Grootschalig zon op dak, bijvoorbeeld bij bedrijven, daar kunnen we zeker meer mee doen", stelt Poffers. "Denk daarbij ook aan maatschappelijk vastgoed: er is afgelopen dinsdag een motie aangenomen om alle schoolgebouwen in Dinkelland te verduurzamen. Dat is nogal een oppervlak." Daarnaast is de VVD op kleine schaal ook voor het realiseren van zonnevelden. "Op het industrieterrein bijvoorbeeld. Maar als het aan ons ligt, gaan we het mooie coulisselandschap in Dinkelland niet helemaal volgooien met zonnepanelen."

Waterstof

Dan blijft er nog één mogelijke optie tot verduurzaming over. De Gemeente Dinkelland heeft zich aangesloten bij de waterstofhub Twente, zo vertelt Poffers. “We moeten als vier gemeenten in Noordoost-Twente een onderzoeksvraag gaan formuleren, hoe willen we omgaan met waterstof? Er is al sprake van een ondernemer die waterstof wil gaan produceren. Het is een goede manier om overtollige elektriciteit op te slaan.”

Het project staat nog in de kinderschoenen, maar het geeft wel aan dat er serieus over verduurzaming nagedacht wordt. “De verzekeraars moeten natuurlijk ook mee willen werken”, aldus Poffers. “Als de boel in de fik gaat… Daar worden we ook niet vrolijk van.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.