Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Ook coronacluster na ZomerFestival Denekamp: 'Fout geweest van overheid'

26 21 dinkelland denekamp zomerfestival
Zomerfestival Denekamp bij 't Wubbenhof
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - Groot feest was het vorige week vrijdag en zaterdag bij het ZomerFestival in Denekamp. Een aantal dagen later sloeg de feeststemming echter om in teleurstelling. Meerdere personen raakten besmet met het coronavirus, zo hebben ze onafhankelijk van elkaar aan Twente FM laten weten. De GGD doet bron- en contactonderzoek.

De organisatie van het ZomerFestival is van de besmettingen op de hoogte, maar kan er nog maar weinig over zeggen. "We hebben hiervan inderdaad wat signalen ontvangen van de bezoekers", vertelt voorzitter Job Kienhuis over de positieve testen.

"De GGD heeft inmiddels ook contact met ons opgenomen, die vroegen hoe we afgelopen weekend gecontroleerd hebben. We kregen daarover zelfs complimenten, dat was super netjes geregeld", vervolgt Kienhuis, die baalt van de besmettingen. "Het is enorm vervelend, maar het is ook het risico dat je neemt."

Kregen zelfs complimenten, dat was super netjes geregeld

De GGD bevestigt dat er een coronacluster is ontstaan bij het ZomerFestival. Een woordvoerder laat weten dat er tot nu toe vier besmettingen direct gelinkt kunnen worden aan het feest in Denekamp. Uit de rondvraag van Twente FM blijkt echter dat het daadwerkelijke aantal besmettingen een stuk hoger ligt.

Fout van de overheid

Sanne* en Tim* waren bij het ZomerFestival aanwezig en hebben inmiddels een positieve test teruggekregen. "Wanneer je naar een feest gaat, weet je dat je een coronabesmetting op kan lopen. Je hoopt het natuurlijk niet aangezien iedereen getest of gevaccineerd is, maar het kan gebeuren", zo vertelt Sanne. Tim zag dat de organisatie er alles aan deed om zich aan de maatregelen te houden. “Geen enkele twijfel. Ik heb zelfs nog gezien hoe een vriend van een kennis later op de avond nog probeerde binnen te komen met een later gekocht kaartje en een QR-code van iemand anders. Hij werd weggestuurd.”

Wanneer je naar een feest gaat, weet je dat je een besmetting op kan lopen

Waar is het misgegaan bij het ZomerFestival in Denekamp? Sanne en Tim denken dat het te maken heeft met de personen die met een Janssen-vaccinatie naar binnen konden. Die QR-code werkte al één dag na de daadwerkelijke vaccinatie. Inmiddels heeft de overheid besloten om de QR-code pas na twee weken te verstrekken.

“Het is gewoon een fout geweest van de overheid”, zo vervolgt Tim. “De mensen die een dag eerder een Janssen-vaccin kregen, konden gewoon naar binnen. Dan is het best mogelijk dat ze besmet zijn met het virus. Ik ben er beide avonden geweest (vrijdag en zaterdag, red.), maar ik verwacht dat de eerste besmettingen vrijdag plaats hebben gevonden. Een vriendin van mij is alleen op die dag naar het festival geweest en zij is ook positief getest.”

Systeem niet waterdicht

De organisatie van het ZomerFestival heeft er naar eigen zeggen alles aan gedaan om besmettingen te voorkomen. “De overheid heeft inmiddels op meerdere plekken geconstateerd dat het systeem niet waterdicht is”, aldus Kienhuis. “We hoeven verder nog geen actie te ondernemen, maar mochten we dat wel moeten doen dan neemt de GGD contact met ons op. We hebben de adresgegevens van alle bezoekers, dus mochten we ze in moeten lichten, dan kan dat erg snel.”

*: Sanne en Tim zijn niet de echte namen van de besmette personen. De namen zijn wel bekend bij de redactie.
Twente FM was voor aanvang van het ZomerFestival aanwezig om met de organisatie te praten. Bekijk die video hieronder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.