Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Kleine facelift voor Vondersweijde: 3.8 miljoen geïnvesteerd

Oldenzaal zwembad Vondersweijde
Oldenzaal zwembad Vondersweijde
Beeld: Twente FM

Oldenzaal – Géén nieuwbouw, verplaatsing van de horeca of nieuwe entree, wél een overkapping. De gemeenteraad heeft ingestemd met een investering van ruim 3,5 miljoen euro om het zwembad een kleine, maar nodige facelift te geven. De minimale aanpassingen moeten het zwembad toekomstbestendig maken, met mogelijkheden voor de toekomst.


Een aantal grote noodzakelijke aanpassingen worden gedaan aan onder andere de beweegbare bodem en de CV installatie. Een deel van het tegelwerk en de kozijnen worden aangepast en de glijbaan wordt opgeknapt. Het zijn zomaar een paar werkzaamheden die vanaf volgend jaar gedaan worden aan het sportcomplex.

De beslissing is het einde van een jarenlange discussie: wat te doen met de Vondersweijde? Aanpassingen aan het gebouw zijn nodig, maar hoeveel dat mag kosten is een lang debat geweest. Dat er is ingestemd met de minimale variant komt niet uit de lucht vallen: de financiële positie laat een investering van bijna 10 miljoen euro, wat geïnvesteerd zou worden in een grote renovatie, niet toe.

Overkapping

Écht grootst gaan de aanpassingen allemaal dus niet zijn, al komt er buiten wel een overkapping. Dit moet de verduurzaming van het sportcomplex ten goede komen: op het moment gaat er veel hitte verloren door de verbinding van binnen naar buiten. Na de aanpassingen is het één bad, doordat het buitenbad met de overkapping aan het binnenbad gekoppeld wordt.

Extra bezoekers

Daarnaast zou de aanpassing moeten leiden tot een toestroom van bezoekers. “De afgelopen jaren is het aantal bezoekers aan het zwembad toegenomen”, laat sportwethouder Rob Christenhusz weten. “Door de aanpassingen die we aan het zwembad gaan doen, moet het nog aantrekkelijker worden om naar het zwembad te komen.”

Dat heeft vooral te maken met de doelgroep van het zwembad. Steeds meer ouderen zwemmen, terwijl verwacht wordt dat het aantal jongeren af gaat nemen. “We verwachten dat het uitbreiden van het warmwateroppervlak uiteindelijk gaat leiden naar meer bezoekers, die je dan ook goede faciliteiten kan bieden.”

Terug naar minimale variant

Van complete renovatie tot kleine aanpassingen, tot zelfs sluiting van het zwembad: Alle opties hebben de revue gepasseerd en zijn grondig bestudeerd door de gemeente. Een graag gewilde optie was een grootschalige renovatie, inclusief een nieuwe entree. Kosten: bijna 10 miljoen euro. Christenhusz vond het noodzakelijk om van dat bedrag terug te gaan naar de uiteindelijk ingestemde 3.8. “Corona heeft al invloed gehad op de financiën van de gemeente. We weten nog niet wat er na de pandemie voor eventuele structurele gevolgen ontstaan.” De ingestemde aanpassingen worden vanaf 2022 gedaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.