Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

De burgemeestersstoel van Gijsbert Waller komt terug naar Oldenzaal

Oldenzaal Sint Plechelmus basiliek achterzijde
De Sint Plechelmusbasiliek in Oldenzaal.
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Er komt er een heel bijzonder antiek voorwerp terug naar Oldenzaal: de burgemeestersstoel van voormalig burgemeester van Oldenzaal, Gijsbert Waller.


Een afvaardiging van de familie Stork, verwanten van de voormalige burgemeester, komt donderdag om 11.00 uur de stoel met een
bijzonder verhaal, aanbieden aan de gemeente Oldenzaal. Gijsbert Waller (29 sept. 1827, Amsterdam) was twintig jaar burgemeester van Oldenzaal: van 1864 tot 1884. Daarnaast was hij tegelijkertijd burgemeester van Losser van 1864 tot 1870.

Bij zijn afscheid als burgemeester van Oldenzaal kreeg hij de stoel cadeau die hem twintig jaar in zijn ambt gediend heeft.

Niet lang nadat hij gestopt was als burgemeester, overlijdt Gijsbert Waller in 1887. Hij werd 59 jaar oud. Waller was verwant aan de bekende Stork-fabrikanten familie, die de stoel in bezit kreeg. Die stoel komt nu terug naar Oldenzaal, waar hij een mooie plek gaat krijgen bij de portrettengalerij van de Oldenzaalse burgemeesters, vlakbij de kamer van burgemeester Patrick Welman. De stoel blijft eigendom van de familie Stork.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.