Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

'Afvalwaterinjecties in laatste twee putten in Dinkelland te riskant'

Gemeente Dinkelland daarbeleef je Twente bord
gemeente Dinkelland daar beleef je Twente bord
Beeld: Twente FM

DINKELLAND - Provinciale Staten Overijssel heeft de NAM opgeroepen de laatste twee afvalwaterinjectieputten in de gemeente Dinkelland te sluiten.
Begin deze week heeft Staatstoezicht op de Mijnen de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) onder verscherpt toezicht geplaatst, en het Openbaar Ministerie is ingelicht over mogelijke wetsovertredingen. Tevens is in opdracht van de toezichthouder SodM een nog operationele injectieput gesloten vanwege mogelijke schade in de diepe ondergrond.

Provinciale Staten hebben donderdagavond met ruime meerderheid het Ministerie van Economische Zaken, SodM en NAM opgeroepen de laatste twee NAM-putten nu ook te sluiten. "Jaren geleden had NAM zo’n tien injectieputten in Twente waarin miljoenen liters afvalwater per dag in werd geïnjecteerd. Na een serie problemen, zijn daar nu twee van over, waarvan een put ook nog eens weinig afval kan hebben. Dat legt een grote fysieke druk op de nog operationele putten, en ook een gigantische economische druk. Als deze twee putten om bijvoorbeeld monitoringsdoeleinden moeten worden gesloten, heeft dat grote gevolgen voor de oliewinning in Schoonebeek. De oliewinning kan niet zonder deze putten", aldus Robert Jansen, statenlid voor Groen Links. “Dit is een duidelijk signaal van Overijssel aan Staatstoezicht op de Mijnen, het Kabinet en de NAM. De problemen stijgen de NAM boven het hoofd, wij willen een afkoelingsperiode waarin de onderzoeken kunnen worden uitgevoerd die nu op de rol staan. Het is nodig dat in vertrouwen te laten plaatsvinden. In de Verenigde Staten vinden aardbevingen plaats als gevolg van afvalwaterinjecties."
Het voorstel werd ingediend door GroenLinks, SP en Mooi Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.