Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Appartementen in voormalig hotel Veldman

26 21 dinkelland denekamp voormalig hotel veldman202
Voormalig hotel Veldman
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - Het voormalig hotel Veldman aan de Grotestraat in Denekamp krijgt een nieuwe bestemming; er is een plan voor appartementen.Op advies van de monumentenraad heeft de gemeente het pand aangewezen als gemeentelijk monument. Daarmee blijven gevels van het gebouw en ook de karakteristieke uitstraling bestaan.


Het pand in het centrum van het dorp heeft al meerdere horecafuncties gehad, van hotel Veldman naar bar de Hiel en café Maddog. Sinds 2015 staat het leeg. Koopman Vastgoed uit Tubbergen kocht het pand vorig jaar met het idee om er appartementen te ontwikkelen.

Reden voor de Monumentenraad Dinkelland om het college van burgemeester en wethouders te adviseren om het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het doel van de Monumentenraad is om gemeentelijk erfgoed met maatschappelijke waarde te bewaren voor de toekomst. “Het is een uniek pand met een unieke ligging,” legt Carla Kamphuis uit, voorzitter van Monumentenraad Dinkelland. “Het is na zoveel jaren leegstand misschien lastig te zien – het verval en de bouwhekken zorgen voor een slordig uiterlijk – en de betrokkenen van destijds zijn uit beeld, maar het pand is zo bijzonder dat het verdient behoed te worden voor de sloop. Want is het eenmaal gesloopt, dan is het voorgoed weg. En dat is nou precies wat we willen voorkomen. Daarom adviseren we de gemeente het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument.”

Nieuwbouw naar ontwerp uit 1928

De gemeente heeft dit advies overgenomen. Voormalig hotel Veldman is daarmee officieel een gemeentelijk monument. De Monumentenraad heeft veel overleg gehad met de Koopman Vastgoed. “In onze gesprekken ontdekten we steeds meer over de bijzondere geschiedenis van het pand; hoe het bijna 100 jaar geleden startte als hotel langs de druk bereden Scandinaviëroute, maar ook over de daaropvolgende horecafuncties. Afbraak van het pand ligt gevoelig in Denekamp en daar kregen we in het aanloopproces steeds meer begrip voor”, geeft Boudewijn Koopman aan.

Beeldbepalende gevels

In het ontwerp voor het pand blijven de twee beeldbepalende gevels bestaan. Het gebouw erachter wordt gesloopt en weer opgebouwd zoals het vroeger was, naar het oorspronkelijke ontwerp uit 1928, maar dan volgens de actuele bouwregels. Ook de vorm van het dak blijft bestaan. Veel andere oorspronkelijke elementen zijn verdwenen door de vele functieveranderingen.
Koopman hoopt die weer in ere te herstellen met het nieuwbouwplan. “Geen futuristisch ontwerp dus, wel een pand met een dorps karakter dat eer doet aan de geschiedenis van de locatie,” vat Koopman het samen.

Appartementen

Het plan van Koopman Vastgoed is het realiseren van 21 koopappartementen op de locatie. Zes startersappartementen van 65 vierkanter meter en vijftien (senioren)appartementen van 60 tot 100 vierkante meter. Alle bewoners krijgen een eigen parkeerplaats en berging. Na de zomervakantie start het bouwtraject met als eerste het wijzigen van het bestemmingsplan. In het voorjaar van 2022 kan begonnen worden met de verkoop van de appartementen. De start van de bouw is naar verwachting in het derde kwartaal van 2022 en dan moet de bouw in het najaar van 2023 klaar zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.