Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Raad Oldenzaal wil weer starterslening

Oldenzaal gemeentehuis betonmuur
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De Oldenzaalse raad wil een continuering van de starterslening. Het college besloot eerder deze maand geen geld meer vrij te maken voor starters op de woningmarkt, nadat het budget was bereikt. Daar is de raad het niet mee eens: ze stemde unaniem in met een motie van het PvdA om meer geld beschikbaar te stellen.


Voor de lening, die het voor starters op de woningmarkt makkelijker moet maken, was dit jaar twee ton vrijgemaakt. Dat bedrag is bereikt en nieuw geld hoeft volgens het college niet worden vrijgemaakt.

De landelijke vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor kopers tussen de 18 en 35 jaar is een reden van het college om te stoppen met de starterslening. Ook is ze bang dat de lening bijdraagt aan opbiedingen op de woningmarkt. De raad vindt dat een aanname, omdat het college nog niet heeft onderzocht of de lening daadwerkelijk zorgt voor prijsstijgingen.

Grotere kansen

Daarom wil de raad dat het college kijkt naar de mogelijkheden om twee ton vrij te maken, waarmee vijf starters geholpen kunnen worden. “Wij geloven niet dat die paar leningen voor prijsopdrijvingen zorgen”, zegt Edgar Visscher, fractievoorzitter van de VVD.

Met de lening worden de kansen op een woning groter. De starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek. Het is een manier om het gat tussen de hypotheek van de bank en het bedrag dat nodig is voor de woning te dichten. Starters hebben drie jaar de tijd om de lening terug te betalen.
Sinds de eerste verstrekte lening heeft de gemeente bijna 1.3 miljoen euro aan startersleningen verstrekt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.