Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Kuipers in 'topgroep' op EK: 'Hij moet hopen dat Oranje snel uitgeschakeld wordt'

OLDENZAAL/SEVILLA - Björn Kuipers fluit woensdagavond met Spanje - Slowakije zijn tweede wedstrijd op het EK. Hoe zit het met zijn kansen op een wedstrijd in het vervolg van het eindtoernooi? En hoe doet Danny Makkelie het tot nu toe? Voormalig scheidsrechter Mario van der Ende stelt dat Kuipers in ieder geval een streepje voor heeft op zijn landgenoot Makkelie.

Het eerste duel van Kuipers op dit EK, die tussen België en Denemarken, kwam hij zonder kleerscheuren door. Het was een wedstrijd die in het teken stond van het eerbetoon aan Christian Eriksen, die tijdens de eerste wedstrijd van Denemarken getroffen werd door een hartstilstand. Kuipers legde het spel in de tiende minuut stil, zodat er geapplaudisseerd kon worden voor de Internazionale-middenvelder.

"Ik zeg altijd: je bent zo goed als je laatste wedstrijd", begint Van der Ende - die tevreden is over het niveau van de arbiters op het EK tot nu toe - in gesprek met Twente FM. "Het is uitstekend, al waren er een aantal uitschieters naar beneden. Clément Turpin vond ik wat minder fluiten. Orel Grinfeld, de scheidsrechter bij Nederland – Oostenrijk, was ook niet best."

Kuipers in de topgroep

Over Kuipers was Van der Ende wél te spreken. "Als hij de vorm van zijn eerste wedstrijd vast kan houden, dan zit hij in de topgroep richting het einde van het toernooi. Maar de Spanjaard Mateu Lahoz is op dit moment formidabel. Hij floot een uitstekende Champions League-finale. Maar gaat Nederland ver komen? Of Spanje? Dat maakt de kansen voor Kuipers en Lahoz een stuk kleiner. Of je een wedstrijd krijgt in de eindfase van het toernooi hangt van veel factoren af: je moet er bij de scheidsrechterscommissie van de UEFA goed opstaan, je moet fit blijven en in Kuipers’ geval moet je hopen dat Oranje snel uitgeschakeld wordt."

Of de 48-jarige arbiter uit Oldenzaal bezig is aan zijn laatste eindtoernooi als professioneel scheidsrechter, durft Van der Ende niet te stellen. Volgend jaar wordt het WK in Qatar georganiseerd en het blijft afwachten of Kuipers ook daar actief zal zijn. "Ik kan natuurlijk niet naar zijn fitheid kijken. En ik heb begrepen dat hij graag wat meer aandacht aan zijn gezin wil besteden. Er komt ook wat geluk bij kijken, je moet natuurlijk wel fit blijven."

Kuipers heeft streepje voor op Makkelie

Naast Kuipers is er met Makkelie nóg een Nederlandse scheidsrechter actief op het EK. Hij had in de groepsfase de leiding over de wedstrijden Italië – Turkije en Finland – Rusland. "Het was voldoende", richt Van der Ende zich op de prestaties van Makkelie. "In de tweede wedstrijd zaten er wat haken en ogen aan, wat betreft zijn kaartenbeleid. Bij het beteugelen van overtredingen liet hij wel wat liggen. Maar als ik Makkelie vergelijk met de wat minder fluitende scheidsrechters… Daar zit hij zeker boven."

Mocht het zover komen dat Kuipers en Makkelie de twee belangrijkste gegadigden zijn voor de EK-finale, dan verwacht Van der Ende dat de arbiter uit Oldenzaal een streepje voor heeft op zijn tien jaar jongere collega. "Het heeft bij de UEFA ook te maken met politieke keuzes. Ten eerste moet je natuurlijk goed fluiten. Maar ze zijn allebei afhankelijk van het Nederlands elftal. Twee halve finales zal Nederland nooit krijgen. Voor Kuipers is het misschien wel zijn laatste toernooi. Ik verwacht dat hij op senioriteit absoluut voorrang krijgt op Makkelie.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.