Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Onzichtbare wereld onder Twente zichtbaar: Bodematlas Twente verschenen

Twente landschap
Twents natuurlandschap.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Wat lange tijd onmogelijk was, is nu wél mogelijk: kijken naar de onzichtbare wereld onder Twente. De nieuwe Bodematlas Twente is uitgekomen als vervolg op Atlas Twente, die in 2019 verscheen.


De atlas brengt niet alleen het heden in beeld; maar ook het verleden én de toekomst. Monique van Haaf, gedeputeerde provincie Overijssel, is blij met de atlas: "Mooi dat we op deze manier de ondergrond in beeld brengen en vooruitlopen op de gevraagde integrale benadering van de Omgevingswet."

Grote diversiteit

Verhalen van liefhebbers en professionals vertellen in de Atlas beeldend over de ontstaansgeschiedenis, de diepe ondergrond, het grondwater en de bovengrond. Wat goed zichtbaar is, is de diversiteit in de Twentse bodem. Op kleine afstanden wisselen zand, leem, klei en veengronden elkaar af. Verder valt op dat in de eerste meters onder de grond oude beek-, wind- en gletsjersystemen nog goed te herkennen zijn in het landschap.

Bescherming

De atlas moet bijdragen aan de bescherming van de bodem en ondergrond, op een duurzame manier. Dit komt doordat de atlas mede gemaakt is voor professionals die zich bezighouden met maatschappelijke plannen, zoals bijvoorbeeld energietransitie en verstedelijking. Daarnaast is de atlas ook voor iedereen die interesse heeft in de Twentse bodem.

Samenwerking

Voor de Bodenatlas hebben Provincie Overijssel, de Twentse gemeenten, Omgevingsdienst Twente, Hogeschool Saxion, Hogeschool Larenstein, NAM, Nouryon, Geopark Twente, Mineral Valley Twente, Stichting Pioneering en Vitens samengewerkt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.