Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

CDA'er Smellink (25) al jong in politiek: 'Hoop dat partijen jongeren de kans geven'

Marc20 Smellink
CDA-raadslid en fractiesecretaris Marc Smellink
Beeld: Twente FM

Al op jonge leeftijd actief in de Dorpsraad van Rossum, op zijn 21e gekozen in de gemeenteraad en inmiddels fractievoorzitter van het CDA in de Gemeente Dinkelland. Marc Smellink (25) is voor veel mensen uit de regio het bekende gezicht in de politiek. Twente FM gaat met hem in gesprek over zijn politieke carrière tot nu toe.
Smellink rolde al snel de lokale politiek in na zijn tijd in de dorpsraad in zijn geboorteplaats Rossum. Hij werd in 2017 gevraagd door het CDA, dacht er kort over na en besloot vervolgens om het avontuur aan te gaan. Hij kwam op plaats tien op de CDA-lijst. "Ik had er niet heel veel vertrouwen in dat ik in de gemeenteraad zou komen. Maar ik kreeg toch genoeg stemmen om op een zetel te mogen zitten", trapt Smellink lachend af.

Jongeren in de politiek

Een belangrijk speerpunt van de 25-jarige politicus is de deelname van jongeren aan de politiek. Hij hoopt dat er in de nabije toekomst meer jong bloed in de gemeenteraad actief is. "Ik hoop dat de politieke partijen de jongeren een kans geven, hoog op de kieslijst. Om ervoor te zorgen dat ze ook echt in de gemeenteraad komen. De jongere generatie heeft een stem nodig in de raad. Op die manier kan je ervoor zorgen dat de jongeren in de regio blijven en niet wegtrekken naar andere regio’s."

Vooral over de woningbouw krijgt Smellink de nodige vragen. Voor starters is het lastig om aan een woning te komen in de regio Twente. De stem van de jeugd is belangrijk in de zoektocht naar oplossingen. "Ik zou willen zeggen aan de jongeren: meng je in de discussie. Je hoeft echt niet per se de politiek in om dat te doen. Stuur ons een berichtje of kom een keer langs. Maar het liefst: wordt een collega."

Kracht van de inwoners

Smellink koos al op jonge leeftijd voor het CDA. Dat heeft volgens hem een simpele reden. "Het CDA is een partij die niet de overheid centraal stelt, niet de markt centraal stelt, maar juist de samenleving. Ik vind dat dat heel goed bij Dinkelland past. Het CDA gaat echt uit van de kracht van de inwoners. En het komt ook een klein beetje door mijn opa. Die was lid van het CDA en dan krijg je het thuis ook wel een beetje mee. Hij heeft mij niet gezegd dat ik het moest doen, maar hij was wel trots toen ik het vertelde."

De situatie-Omtzigt

Je ontkomt er als CDA-politicus niet aan de afgelopen tijd: de situatie rondom Pieter Omtzigt, die zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Het zorgt voor teleurstelling bij Smellink. "Er zit een verschil tussen de landelijke tak van het CDA en de lokale tak. Ik vind het echt triest wat er is gebeurd en het is erg jammer dat Pieter zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Hij is de beste parlementariër die we in Nederland hebben. Maar dat neemt niet weg dat wij een partij zijn die in elke kern vertegenwoordigd is. Dat uiten we hier ook in de raadzaal. Dat blijven we doen, ongeacht wat er in Den Haag gebeurt. Letterlijk en figuurlijk is Den Haag voor ons ver weg."

Smellink blijft zich vol overgave inzetten voor de politiek in Dinkelland en vindt het belangrijk dat zijn achterban daarbij betrokken wordt. Het is een wisselwerking, zo geeft hij aan. "We moeten het gesprek aangaan met inwoners. Ik benader inwoners zelf, dat vind ik het mooie aan dit werk. Maar soms komen mensen ook naar mij toe. Samen met je collega’s kijk je dan of je wat aan de wensen van de inwoners kan doen. Soms is de kloof tussen de gemeenteraad en de inwoners erg groot. Dat moeten we oplossen door verbinding te zoeken."

Lopende kwesties in de regio

In overleg met de inwoners proberen de CDA en Smellink de lopende kwesties in de regio op te lossen. Eén van die kwesties is het verdwijnen van de Rabobank-filialen uit de kleine kernen. "Vooral voor ouderen die online hun bankzaken niet kunnen regelen is dat lastig. Ik begrijp de redenen van de Rabobank, maar er is best een grote groep mensen die niet goed met online bankzaken om kunnen gaan. Hoe zorgen we ervoor dat zij ook nog mee kunnen doen? Daarover gaan we in gesprek."

De Energiestrategie Twente is ook een belangrijk onderdeel van de lokale politiek. Vanwege de coronacrisis was het echter lastig om hierover met de inwoners in gesprek te gaan, merkte Smellink. "Hoe gaan we om met onze aardbol? Het begint bij onszelf. We willen eerst in gesprek met de inwoners, voordat we gaan bepalen of en windturbines en zonnepanelen moeten komen. De energietransitie krijg je niet voor elkaar, wanneer de inwoners niet achter de plannen staan. Er moeten beslissingen genomen gaan worden. En dat gaat uiteindelijk ook gebeuren", sluit Smellink af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.