Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Landschap Overijssel start herstel Wierdense Veld aan eind van zomer

Wierdense veld20448x336
Bloeiend hoogveen in het Wierdense Veld.
Beeld: Twente FM

WIERDEN - Landschap Overijssel start eind deze zomer met het herstellen van de natuur binnen de grenzen van het Wierdense Veld. Met als doel het water langer vast te houden in het gebied waardoor het veenlandschap wordt beschermd.


Op een aantal drogere plekken hebben bomen en struiken de overhand gekregen en deze worden weggehaald. Het werk wordt in een droge periode uitgevoerd, van begin augustus tot eind oktober 2021.

Bijzonder hoogveenlandschap

Het Wierdense Veld maakt, net als de overige hoogveenrestanten in Nederland, deel uit van een speciaal type hoogveen. Vroeger waren grote delen van Nederland hiermee bedekt. Het belang van deze Nederlandse hoogvenen binnen Europa is zeer groot, vandaar dat het Wierdense Veld de status Natura 2000 heeft gekregen.

Het hoogveen droogt op

Het hoogveen bestaat uit veenmossen (sphagnum). Deze kunnen alleen groeien op een ondoorlatende gliedelaag (een laag van or¬ganisch materiaal). Deze laag zorgt ervoor dat het regenwater niet de bodem kan intrekken. Hier¬door blijft het veenmos continu nat en zompig, en kan het aan de bovenkant aangroeien. De onderste laag sterft af, maar verteert niet omdat het te zuur is en er geen zuurstof bijkomt.
Doordat vroeger veen is afgegraven in het Wierdense Veld is de gliedelaag lek geraakt. Hierdoor zijn een soort afvoerputjes ontstaan waardoor het regenwater naar de zandondergrond weg¬loopt. Het gebied verdroogt en het hoogveen verteert en verdwijnt.

Waarde van hoogveen

Het veenmos biedt een uniek leefgebied voor tal van plant- en dier¬soorten. Het regenwater dat op de gliedelaag blijft staan, is relatief zuur met weinig voedingsstoffen. Veel plant- en diersoor¬ten kunnen daar niet tegen, maar sommige kunnen juist niet zon¬der. Denk aan lavendelheide, ronde zonnedauw, kleine veenbes, hoogveenglanslibel en maanwaterjuffer.
En in dit natte, ontoegankelijke gebied kunnen bijvoorbeeld de kraanvogel en watersnip veilig hun eieren uitbroeden. Doordat het veen verdroogt, verliezen deze planten en dieren hun leefomgeving.
Het verteren van veen is daarnaast ook slecht voor de CO2 uitstoot (draagt bij aan de opwarming van de aarde). Want alle CO2 die in honderden jaren in het veen is opgeslagen, komt vrij wanneer het veen verteert.

Natuurherstel

Daarom gaat het Landschap Overijssel de gliedelaag herstellen en zorgen dat het regenwater niet meer wegloopt de ondergrond in. Heel voorzichtig wordt de gliedelaag blootgelegd en worden de lekken gedicht met een soort leem.
Op een aantal drogere plekken hebben bomen en struiken de overhand gekregen. Deze zorgen voor verdamping van water en dragen daarmee bij aan de verdroging van het gebied. Daarom worden deze bomen en struiken ook weggehaald.
Het werk wordt in een droge periode uitgevoerd, van begin augustus tot eind oktober 2021.

Vergunningtraject

De vergunningen die nodig zijn voor het natuurherstel zijn half april ingediend en komen deze zomer ter inzage.

Excursie

Om geïnteresseerden te laten zien wat er gaat gebeuren, organiseert Overijssels Landschap een veldexcursie op zaterdag 26 en dinsdag 29 juni. Uiteraard volgens de regels van het RIVM. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.landschapoverijssel.nl/wierdenseveld
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.