Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Eikeneilanden om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan

20 eikeneiland
Op eikeneilanden wordt niet gemaaid onder eiken, ter bestrijding van de eikenprocessierups.
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De Gemeente Oldenzaal zet eikeneilanden in om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. Het houdt in dat de gemeente het gras rond eikenbomen in drukke gebieden hoger laat groeien, om het verspreiden van de brandharen van de rups te voorkomen.

Wanneer een maaimachine over een groep eikenprocessierupsen rijdt, verspreiden de brandharen zich door de lucht. Door niet vlak langs de eiken te maaien, probeert de gemeente dit te voorkomen. "We hopen daarmee ook te bereiken dat mensen niet zo snel onder die bomen gaan lopen", geeft wethouder Evelien Zinkweg-Ankone aan. "Op het moment dat je gazon hebt en daarna hoog gras, dan stop je vaak."
Het creëren van eikeneilanden is niet de enige methode die de Gemeente Oldenzaal gebruikt om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. "We maken ook gebruik van nematoden, dat zijn kleine aaltjes die de eikenprocessierups opeten. En op één plek in Oldenzaal hebben we Xentari gebruikt, dat is wat agressiever. En het belangrijkste: we proberen de biodiversiteit te vergroten. Op die manier komen er meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups", sluit Zinkweg-Ankone af.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over de werkwijze van de Gemeente Oldenzaal in de strijd tegen de eikenprocessierups.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.