Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Bodemvondsten Vossenbosch bij HKW

22 21 wierden vondsten vossenbos
Archeologische vondsten op het terrein aan de Bruinehoopsweg in Wierden.
Beeld: Twente FM

WIERDEN - Bodemvondsten die tevoorschijn kwamen bij opgravingen op het terrein van de Vossenbosch zijn te zien bij de Historische Kring Wederden aan de Appelhofdwarsstraat.


Op het terrein van het voormalige Molukse woonoord Vossenbosch zijn in de grond enkele tastbare herinneringen gevonden aan de bewoning van mensen in dit gebied en wel voordat de ruiters en hun paarden gebruik zijn gaan maken van de manege op deze plek. Naast het terrein van manege de Vossenbos, op de hoek van de Bruinehoopsweg en de Oude Zwolseweg, werd 12 mei een monument geplaatst, om te herdenken dat hier het Molukse woonoord ooit was gevestigd.

Fransen en Canadezen

De barakken van dat woonoord stamden uit de tijd van het NAD-werkkamp (Nerderlandse Arbeids Dienst), opgericht in de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog verbleven hier tewerkgestelden, die ontginningswerkzaamheden verrichtten in het Westervennen, en Duitse troepen. Vlak na de oorlog verbleven er Fransen en Canadese militaire eenheden, wachtend op repatriëring naar hun vaderland.

Allereerste bewoning

De plek vormt tevens een blijvende herinnering aan mogelijk allereerste bewoning van dit gebied in de oudheid in de vorm van een grafheuvel naast het monument. Tastbare herinneringen uit het verleden, worden bodemvondsten zoals munten, verloren ringetjes enz. tentoongesteld in twee vitrinekasten bij de HKW. Daarnaast is er aandacht voor het Verhalenboek Vossenbosch, te koop bij de HKW voor 12,50 euro, met fictieve verhalen, die zich op en nabij het Vossenbosch, afspelen. De lezer wordt meegenomen door drie perioden in de loop der tijden, namelijk de tijd van de grafheuvel via de tijd van het NAD-kamp en de tijd van het Molukse woonoord.

Openingstijden

De standaard openingstijden zijn (zoals gewoonlijk): woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur. Vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Groepsbezoek is ook mogelijk buiten deze tijden, na een afspraak via email [email protected]. De entree is vrij, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.