De expositie ‘Vive la France’ van Ingrid Groeneveld, die tijdens de afgelopen periode te zien zou zijn, is verlengd en gaat geleidelijk over in een tentoonstelling van de HKW met als titel ‘Lang leve de kleermaker’. Dat betekent dat er voor de bezoekers telkens weer iets anders te zien is.
Vive la France
Naast aquarellen en olieverfschilderijen van Ingrid Groeneveld, zijn er ook aquarellen van Riet Schildhuis uit Hengelo te bewonderen. Alle schilderijen zijn gemaakt in of geïnspireerd door Frankrijk.
Via de Kunstclub Almelo leerde Ingrid Riet kennen, die op de tekenacademie in Rotterdam gezeten heeft en een losse stijl hanteert. Net als Ingrid schetste ze al vanaf haar jonge jaren. Vanaf haar zestiende schilderde ze op de Montessorischool in Rotterdam, maar ook in Blijdorp en in Dieren.
Groeneveld heeft de kunstacademie Cereleum in Lausanne gevolgd en heeft daarna veel les gehad in Nederland en in Frankrijk. De gebieden waar de kunstenaressen hun inspiratie opdeden en waar zij het meest hebben geschilderd hebben zijn: Toulouse, Normandië en de Provence.
Schalen en beelden
Verder wordt de expositie opgeluisterd door prachtige keramische schalen en beelden van mevrouw E. Nelissen uit Vroomshoop.
Lang leve de kleermaker
'Vive la France' loopt geleidelijk over in een expositie van de Historische Kring Wederden met als titel ‘Lang leve de kleermaker’.
Deze expositie laat zien op welke manier kleding dient ter opluistering van de mensen. Belangrijk is de bijdrage van de studenten van de opleiding Mode en Maatkleding van het ROC van Twente, die met trots hun werkstuk laten zien: een bustier naar eigen ontwerp.
Fotoshow
Deze werkstukken worden aangevuld met een fotoshow ter vervanging van een live-modeshow. De foto’s zijn ook gemaakt door de studenten van het ROC.
Waar in de negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw de vrouwelijke taille werd ingesnoerd door het korset, veranderde dit ‘iets onder de kleren’ in een pronkstuk, dat getoond mocht/mag worden. “Het korset kreeg een andere naam: bustier. Niet voor niets werd in de negentiger jaren binnen de bruidsmode een trouwjurk geregeld vervangen door een bustier met een losse rok. En tijdens het Eurosongfestival waren veel vrouwelijke artiesten hebben zich gekleed met een kledingstuk in het zilver dat is afgeleid van de bustier. Al met al een eigentijds onderwerp met een flinke knipoog naar het verleden”, aldus de organisatoren.