Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Kwaliteit van zwemwater op zwemwater.nl en zwemwater app

32 20 oldenzaal hulsbeek
Het Hulsbeek in Oldenzaal
Beeld: Twente FM

TWENTE - Waterschap Vechtstromen controleert van 1 mei tot 1 oktober regelmatig de kwaliteit van het zwemwater van de 44 officieel aangewezen zwemwaterlocaties in haar gebied. De actuele zwemwaterkwaliteit wordt vermeld op zwemwater.nl en in de zwemwater app.


De waterkwaliteit en andere informatie over de zwemwaterlocaties staat vermeld in de zwemwater app en op www.zwemwater.nl. De meeste locaties worden negen keer per seizoen gecontroleerd, meldt Waterschap Vechtstromen in haar nieuwsbrief.
De locaties waar de kwaliteit minder scoren worden driemaal extra gecheckt. "Als er aanleiding toe is kunnen we beslissen extra monsters te nemen voor bijvoorbeeld een blauwalg analyse of zwemmersjeuk, een aandoening die wordt veroorzaakt door een parasiet die zich vermenigvuldigd in zoetwaterslakken", aldus het waterschap.

Op officiële zwemwaterlocaties staan informatieborden. Als er een waarschuwing of een verbod wordt ingesteld is dat op die borden te zien. Het waterschap raadt mensen aan alleen te gaan zwemmen in de officiële zwemwaterlocaties die gecontroleerd worden. Ander oppervlaktewater is over het algemeen redelijk schoon, maar de kwaliteit van dat water is niet bekend. Er kunnen lozingen of overstort van het riool in hebben plaatsgevonden. Er is verder kans op de aanwezigheid van de E.coli bacterie, waar men ziek van kan worden en ook kunnen er ziektekiemen voor de ziekte van Weil in zitten. Bovendien is er bij warm weer verhoogd risico op blauwalg en botulisme.

Vandaar de waarschuwing van Vechtstromen om niet in onofficieel zwemwater te zwemmen. "Het springen of duiken van bruggen en andere bouwwerken is verboden. Dat staat ook vaak vermeld op waarschuwingsborden bij de bouwwerken. Dat kan levensgevaarlijk zijn, omdat je niet kunt zien hoe het onder en in het water is. De inrichting is vaak niet geschikt om te zwemmen. De taluds zijn meestal te steil en dan kun je het water niet uit. Ook kan er een sterke stroming staan of is er een onderstroming", aldus het waterschap.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.