Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Geen starterslening meer in Oldenzaal

Oldenzaal gemeentehuis stadhuis
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Léon de Man

OLDENZAAL - Starters in Oldenzaal kunnen geen gebruik meer maken van de starterslening. Sinds 2019 biedt de gemeente de mogelijkheid aan starters om een lening aan te vragen, maar aan die regeling komt nu een einde. “We hebben veel starters kunnen helpen, maar we maken er geen nieuw budget meer voor vrij”, legt wethouder Alida Renkema uit.


Veertig starters hebben gebruik gemaakt van de lening. “We zijn heel blij dat we jonge inwoners hebben kunnen helpen op deze manier. Ze moeten de kans krijgen om in Oldenzaal te blijven wonen en dat hebben we op deze manier gerealiseerd.”

Gaten dichten

Met de lening worden de kansen op een woning groter. De starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek. Het is een manier om het gat tussen de hypotheek van de bank en het bedrag dat nodig is voor de woning te dichten. Starters hebben drie jaar de tijd om de lening terug te betalen.

Het maximale bedrag dat geleend kon worden was 35.000 euro. Sinds de eerste verstrekte lening heeft de gemeente bijna 1.3 miljoen euro aan startersleningen verstrekt. Het bedrag van 200.000 euro dat de gemeenteraad voor dit jaar beschikbaar had gesteld is bereikt.

Opbieden

Een van de redenen om te stoppen met de regeling is de landelijke vrijstelling van de overdrachtsbelasting, die sinds januari voor starters op de woningmarkt geldt. Voor kopers tussen de 18 en 35 jaar wordt het goedkoper om een woning te kopen. “Sinds deze regeling wordt het voor starters al makkelijker op de markt”, legt Renkema uit. “Daarnaast willen we kijken of het toezeggen van een starterslening niet zorgt voor een opdrijving van de huizenprijs.”

Meer woningen

De enige manier om het starters zo makkelijk mogelijk te maken is het bieden van voldoende woningen. Het college wil daarom inzetten op meer nieuw- en verbouw in De Stakenbeek en De Graven Es. “Dat is niet meteen gerealiseerd, maar wel de meest effectieve oplossing”, vindt de wethouder. “Het woningtekort is een landelijk probleem, waar we ook hier een passende oplossing voor moeten vinden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.