Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Vertrouwen in realisatie RES Twente

Windmolens
windmolens
Beeld: Leon de Man

De realisatie van de RES is een pittige, maar haalbare uitdaging. Dat is de conclusie die getrokken wordt door Louis Koopman, voorzitter van Stuurgroep RES Twente. Dinsdagmiddag 18 mei werden de plannen voor RES Twente gedeeld en is een beeld geschetst over de toekomstige invulling van de energiestrategie.


De veertien gemeenten in Twente staan voor de opgave op gezamenlijk 1,5 TWh aan duurzame elektriciteit op te wekken. Zon op dak, windturbines en zonnevelden moeten dit realiseren. RES Twente gaat de komende jaren investeren in samenwerkingen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden. “We willen samen met belanghebbenden zorgen voor erkenning van kwaliteit van het landschap en een eerlijke verdeling tussen de lusten en de lasten die dit meebrengt”, legt Koopman uit.

“Samen met hen wordt ook gewerkt aan visualisaties, zodat er vanuit verschillende perspectieven duidelijk is wat het project betekent voor de omgeving”, vult gedeputeerde Tijs de Bree aan. Dat de duurzame energie alleen wordt opgewekt door wind- en zonne-energie is nog niet in beton gegoten. “We gaan nu uit van de huidige technieken, maar als er tussen nu en 2030 betere voorhanden zijn is het mogelijk dat we van het huidige plan afwijken.

We kunnen van het plan afwijken

App

In samenwerking met Universiteit Twente is er een app ontwikkeld die meer inzicht moet geven in de kosten van duurzame elektriciteit. Dit moet gaan bijdragen aan het versimpelen van bestuurlijke keuzes, omdat de RES hierdoor een stuk overzichtelijker wordt.

Daarnaast wordt er ingezet op een plan om mensen bewuster te maken van energiebesparing. Want “wat er niet gebruikt wordt, hoeft ook niet opgewekt te worden”, is de boodschap van stuurgroep RES Twente.

Betrokkenheid

Betrokkenheid en draagvlak zijn bij een project als deze van groot belang. Daarom gaat de stuurgroep, in samenwerking met de gemeenten, kijken naar de mogelijkheden om inwoners en belanghebbenden beter te informeren over de ontwikkelingen rondom duurzame energie. Er komt een omgevingsadviesraad die betrokken wordt bij de uitwerking van de energietransitie.

Noordoost-Twente

Verschillende gemeenten in Noordoost-Twente willen de mogelijkheden onderzoeken om op de grenzen met andere regio’s duurzame energie op te wekken. Dit plan is voorgelegd aan de Provinciale Staten, om te kijken of er in deze gebieden windmolens geplaatst kunnen worden.

Hierbij is landschapsbehoud een essentieel punt. In de vaststelling van de RES 1.0 zijn felle debatten gevoerd over de gevaren voor het landschap en de natuur, wanneer er gekozen wordt voor windturbines. Veel fracties pleitten voor opwekking van alleen zonne-energie, uit angst voor landschapsvervuiling als er overal windturbines komen te staan. Uiteindelijk stemden alle gemeenten wél in met de RES 1.0.

Wat is de RES?

De Regionale Energie Strategie (RES) is een plan waarbij dertig energieregio’s in heel Nederland invulling geven om duurzame energie op te wekken. Dit gaat over wind- en zonne-energie, maar ook over andere warmtebronnen, zodat woningen en bedrijven van het aardgas kunnen. De doelstellingen moeten in 2030 gerealiseerd zijn.

De RES Twente 1.0 gaat om de gezamenlijke strategie van de veertien Twentse gemeenten. De verschillende gemeenten hebben in maart en april kunnen debatteren en besluiten over hun visie op de eerste conceptversie. Op 1 juli 2021 gaat het gezamenlijke plan van RES Twente naar het Nationaal Programma RES.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.