Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Eikeneilanden tegen processierupsen, oftewel lang gras onder eikenbomen

20 eikeneiland
Op eikeneilanden wordt niet gemaaid onder eiken, ter bestrijding van de eikenprocessierups.
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – Nee, de gemeente is niet vergeten om onder de eikenbomen te maaien. Dit is nieuw beleid om de eikenprocessierups te bestrijden.


Op tien plekken in de stad worden ‘eikeneilanden’ aangelegd. In de praktijk betekent het dat er niet wordt gemaaid onder eikenbomen. Het moet voorkomen dat onder de bomen wordt gespeeld, gesport of gepicknickt. Zo komen minder mensen in aanraking met de brandharen van processierupsen, is de redenering.

Daarnaast moet het niet-maaien bijdragen aan biodiversiteit waardoor natuurlijke vijanden van de processierups meer kans krijgen. Nog een reden om niet te maaien: de maaimachinisten worden tijdens het grasmaaien minder blootgesteld aan de jeukrups.
Ook gaat het verspreiding tegen want de op de grond terechtgekomen nesten willen wel eens via de kooimaaiers verspreid worden.

Eikeneilanden hebben ook een nadeel, waarschuwt de gemeente Oldenzaal: in het lange gras zitten vaker teken. “Goede reden om er weg te blijven dus.”

Tien locaties

Er worden eikeneilanden gerealiseerd aan de Kamille, Andoorn, Paukenlaan (bij de Bongerd), Kempenlaan/Seinelaan, Kretalaan/Alpenlaan, Vondellaan (bij Kiekeboe), Thijlaan, Graven Eslaan, Dr. Nolenstraat en Helmichstraat (in park Stakenboer).
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.