Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Monument is erkenning van Molukse geschiedenis

19 21 wierden monumentmolukkers
Herdenkingsmonument Vossenbosch onthult
Beeld: Twente FM

WIERDEN - Clara Patawala was meteen geraakt toen ze het monument, ter herinneringen aan de komst van de Molukkers in Wierden, zag. “Ik kreeg kippenvel”, vertelt ze.


Het monument ter herinnering aan de komst van Molukkers in Wierden, dit jaar zeventig jaar geleden, is voltooid. Bij het monument op de hoek van de Oude Zwolseweg en Bruinehoopsweg werd woensdag een kleine ceremonie gehouden en het eerste exemplaar van het Verhalenboek Vossenbosch overhandigd aan burgemeester Doret Tigchelaar. De feestelijke officiële onthulling vindt in mei 2022 plaats.

“Het thema van het monument is Geloof, hoop en liefde. De symboliek van het kunstwerk geeft weer hoe we zijn”, zegt Paul Salakory. “Ik hoop dat het monument mensen bij elkaar brengt, ongeacht wie. Dat de geschiedenis levend zal blijven en dat men weet wie zij zijn.”

Zwerfkei in midden

Het monument werd gemaakt door kunstenaar Okke Weerstand uit Urk. Het monument heeft een open en transparante structuur. Je ziet er onder andere de vorm van een barak in en het silhouet van een groep mensen. De zwerfkei in het midden verwijst naar de grafheuvel in de buurt. Bovenop de steen is een bronzen maquette geplaatst van het woonoord Vossenbosch in de tijd dat de Molukkers hier woonden. De bankjes rondom zijn een herinnering aan de tijd dat het sociale leven van de bewoners zich hoofdzakelijk buiten afspeelde. De drie zijden van het kunstwerk vertegenwoordigen drie heel belangrijke aspecten van het kampleven: geloof, hoop en liefde.

Verhalenboek

De barakken van De Vossenbosch dienden vanaf 1951 als huisvesting voor Molukkers. Daarvoor, in de Tweede Wereldoorlog, was De Vossenbosch een werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst. De geschiedenis gaat nog verder terug; de aanwezige grafheuvels verwijzen naar de mensen die, in een ver verleden, op en rond deze plek woonden en leefden.
De historie van De Vossenbosch wordt beschreven aan de hand van acht verhalen in het Verhalenboek Vossenbosch.

Leta Evers van de Historische Kring Wederden benadrukt de bijzondere historie van deze plek. “Er was hier geen woonoord geweest voor Molukkers, als hier in de Tweede Wereldoorlog geen werkkamp was geweest. En ook de grafheuvel speelt een rol.”
De verhalen gaan over drie periodes: de tijd van de grafheuvels, het werkkamp en het Moluks woonoord. De verhalen zijn bedacht, maar spelen zich af in een historisch juiste omgeving. Maandag 17 mei krijgen alle basisscholen al genoeg boeken om een hele klas gelijktijdig te laten lezen.

Vanaf 15 mei 2021 is het boek te koop. De kosten zijn 12,50 euro exclusief verzendkosten. Het boek is te koop bij Stichting Monument Vossenbosch, Stichting Historische Kring Wederden te Wierden en de Wierdense boekhandel Reterink. Het boek is ook te bestellen via: [email protected]
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.