Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Heracles favoriet in Twentse derby

Heracles20fc20twente
Heracles tegen FC Twente
Beeld: Twente FM

ENSCHEDE – Heracles Almelo is zaterdag favoriet in de Twentse derby tegen FC Twente in Enschede.


Het onderlinge verschil tussen beide clubs is vijf punten, in het voordeel van Heracles. De wedstrijd begint om 16.30 uur. Heracles is aan een goede serie bezig en is opgerukt naar de achtste plek met 42 punten en uitzicht op de play-offs voor Europees voetbal. FC Twente is aan een vrije val bezig. In de winterstop stond de ploeg van trainer Ron Jans nog zevende, nu is het plek twaalf. Vooral in de eigen Grolsch Veste haalt Twente magere resultaten.

De laatste thuisoverwinning van Twente dateert van 31 oktober, toen PEC Zwolle werd verslagen.

Qua statistieken is Twente de bovenliggende partij in Enschede. Van de laatste tien edities van de derby in Enschede won Twente er acht, terwijl Heracles tweemaal zegevierde. Het rijtje uitslagen vanaf 2010: 2-0, 5-0, 2-3, 3-2, 3-1, 2-0, 4-0, 1-0, 2-1, 2-3.

De eerste FC Twente – Heracles is die van 5 september 1965, uitslag 4-1. De goals waren van Chris Hartjes voor Heracles en Dais ter Beek, Issy ten Donkelaar, Hans Roordink en Egbert ter Mors voor Twente. Scheidsrechter was Leo Horn. De eerste zege van Heracles in Enschede is 22 september 1985, uitslag 0-3. De goals waren van John ter Mors (2) en Hendrie Kruzen en de scheids was Jan Keizer.

De tweede zege van Heracles in Enschede werd geboekt op 10 februari 2012, uitslag 2-3. Everton (2) en Darl Douglas scoorden voor Almelo en Luuk de Jong (2) voor Enschede. De laatste editie van de derby was op 20 september 2019 met een 2-3 overwinning voor Heracles als resultaat. Aitor zette Twente nog wel op 1-0, maar daarna scoorde Heracles driemaal via Cyriel Dessers en Mauro Junior (2x) met een slotakkoord van Danilo.

De laatste thuiszege van Twente op Heracles is van 29 september 2017, uitslag 2-1 met doelpunten van Frederik Jensen voor Twente, Paul Gladon voor Heracles en de winnende van Danny Holla. Dennis Higler was de scheids voor 27.100 toeschouwers. Op 25 januari 2016 eindigde de derby in 4-0 voor Twente. Chinedu Ede (2x), Hakim Ziyech en Hidde ter Avest verzorgden de productie. Op 19 januari 2011 werd het zelfs 5-0 voor Twente. Grote man was Marc Janko met vier doelpunten. Luuk de Jong scoorde de andere goal voor 23.800 toeschouwers en Pol van Boekel als arbiter van dienst.

Eerder dit seizoen eindigde Heracles – FC Twente in Almelo in een gelijkspel, 2-2. Op 27 februari 2021 nam Heracles twee keer een voorsprong, maar beide keren kwam Twente terug. Giacomo Quagliata en Rai Vloet scoorden voor Heracles, Queensy Menig en Danilo voor Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.