Sinds de aankondiging door het Pancratiusbestuur van de sluiting van de kerk in Langeveen buigen zich meerdere partijen over de toekomst van de kerk. Één ding is helder in Langeveen: de kerk blijft zo lang mogelijk in de eredienst. Daar blijkt de grote betrokkenheid van het hele dorp bij de kerk. Alle partijen hebben zich uitgesproken over deze wens.
"Langeveen wil ruimte blijven geven aan de mensen die graag naar de kerk gaan zoals zij dat gewoon zijn. Ook wil Langeveen de mogelijkheid van rouw, trouw en doop blijven behouden", aldus het stichtingsbestuur.
De Vrienden van ‘ Oonze Keark’ willen zich ervoor inzetten om de parochianen, die graag naar de volwaardige kerk gaan, dat kunnen blijven doen. De eredienst is daarvoor van belang. De stichting ziet de mogelijkheid om de kerk in de eredienst te behouden, ook na 2025. Daarnaast wil de stichting in samenwerking met de verschillende partijen in Langeveen nadenken over de toekomst van de kerk.
"Je weet dat de kerk niet het eeuwige leven heeft hier op aarde", vertelt Bertus Nijhuis, mede-oprichter van de stichting, met een glimlach. "Op dit moment is Langeveen een vitale geloofsgemeenschap die waarde hecht aan de eredienst. De cijfers die wij kennen geven aan dat onze vrijwilligers, bezoekersaantallen en de financiën op orde zijn. Dat geeft je recht op een kerk die niet gesloten wordt en daar moeten we dan ook voor gaan."
Religieus erfgoed van Langeveen
"Daarnaast moeten we verder kijken richting toekomst en die twee dingen kunnen prima naast elkaar. De kerk en haar onroerende bezittingen zijn religieus erfgoed van Langeveen", aldus Gerrit Derkink. "Als de kerk gewoon in de eredienst blijft kan er zeker meer invulling voor de pastorie en het parochiecentrum gezocht worden. Denk bijvoorbeeld aan overnachtingsmogelijkheden voor pelgrimage of bezinning. Ook wordt er nagedacht over mogelijkheden voor levensbestendig wonen oud/jong, begeleid wonen, dagopvang en zelfs de mogelijkheid van Zorg-Pastorie, in plaats van zorgboerderij, wordt genoemd."
"Daarnaast zou je ook kunnen denken aan Langeveen als vaste uitvalsbasis voor de kinderkerk, jongerenpastoraat. Bovenal moeten we die invulling samen met andere partijen in Langeveen en parochianen, die eerder hebben aangegeven mee te willen denken, bekijken. Dan doen we het samen en komt er iets goeds uit. We moeten voorkomen dat de ziel uit het dorp verdwijnt", zegt Gerard Avéres.
"Met een kerk in het dorp heb je direct verbondenheid. Die verbondenheid is voor de één de wekelijkse kerkgang en voor de ander het met elkaar werken in de tuin van de pastorie tot het bijhouden van het kerkhof. De kerk in Langeveen heeft een grote groep vrijwilligers die hun betrokkenheid bij de kerk, ondanks de aangekondigde sluiting, gewoon blijven vervullen. Je ziet dus dat de kerk in Langeveen meer is dan alleen een stenen gebouw", aldus Johan Oude Hesselink, één van de oprichters van de stichting. "Mensen willen er op welke manier dan ook mee verbonden blijven. Daar moeten we richting aan zien te geven en dat moeten we niet uit het oog verliezen."
Mensen uit Langeveen kunnen ook doneren aan de stichting wanneer zij de stichting en haar doelen een warm hart toedragen. De stichting wil de gesprekken met alle betrokken partijen oppakken. Op die manier ontstaat een breed gedragen plan waar iedereen hetzelfde doel nastreeft en de Langeveners krijgen waar ze recht op hebben: een kerk met plek voor iedereen. Voor vragen over de stichting kan men contact opnemen met:
[email protected]