Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Provincie bestrijdt eikenprocessierups

Eikenprocessierups 1
eikenprocessierups
Beeld: Twente FM

TWENTE - De provincie Overijssel start deze maand met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit doet Overijssel op locaties langs provinciale wegen waar overlast is van de brandharen van deze rups.


Alleen locaties waar er nu overlast is voor weggebruikers worden preventief behandeld. Dit zijn plekken boven fietspaden, wandelpaden, parkeerplaatsen en in de directe omgeving van bebouwing.

Biologisch

Op deze locaties wordt gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel (Xentari). Dit middel is niet schadelijk voor de gezondheid.
Boven de rijbaan wordt niet behandeld.
Op plekken waar zeldzame vlindersoorten voorkomen, wordt geen preventieve bestrijding toegepast.

In de maanden mei, juni en juli zijn op eikenbomen groepen met behaarde rupsen aan te treffen.
Ook na de actieve maanden van de rups (mei, juni en juli) kunnen restanten van nesten nog lange tijd overlast veroorzaken, omdat het spinsel van het nest ook boordevol brandharen zit.

Zelf bijdragen

Mensen kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan het voorkomen van last van brandharen. Zo kan men beter niet lopen of fietsen onder besmette eiken. Het helpt om bedekkende kleding en een zonnebril te dragen. En het is beter geen wasgoed onder besmette eiken te hangen.

Nestkasten

De provincie bestrijdt de rups op verschillende manieren. Naast de genoemde preventieve bestrijding wordt er ook gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijders. In de maand maart heeft de provincie een groot aantal nestkasten op laten hangen. Dit is onder andere gebeurd op plekken waar afgelopen jaren veel overlast was. Vooral koolmezen, maar ook andere zangvogels zijn zeer behendig met het vangen van de rupsen.

Rupsenzuiger

Daarnaast stimuleert de provincie bloemrijke bermen. De bloeiende bermkruiden trekken roofinsecten aan, waarvan de larven eikenprocessierupsen eten. Op locaties waar de rupsen zich wel ontwikkelen en voor overlast zorgen voor fietsers en voetgangers, worden de rupsen vanaf half juni verwijderd met een rupsenzuiger.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.