Het belang van cultuuronderwijs is volgens de gemeente erg groot. "Door kinderen al op jonge leeftijd in contact te brengen met allerlei vormen van kunst en cultureel erfgoed, leren zij zichzelf te uiten. Niet alle kinderen worden van huis uit in contact gebracht met kunst, cultuur en cultureel erfgoed. Door kinderen via cultuureducatie al op jonge leeftijd hiermee kennis te laten maken wordt hun interesse voor het veelzijdige gebied van cultuur en kunst gewekt”, zegt beleidsmedewerker cultuur Michel van Sluijs.
Financiering beschikbaar
De afgelopen jaren heeft de gemeente op het gebied van cultuureducatie samengewerkt met de provincie en ook voor de periode 2021-2024 is financiering beschikbaar.
Wierden sluit daarmee opnieuw aan bij het provinciale cultuureducatiebeleid Cultuur aan de Basis en het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit. De huidige financiering blijft bestaan, de gemeente, de scholen en de provincie leveren een financiële bijdrage en de rol van de combinatiefunctionaris blijft gewaarborgd.
Actieplan
De gemeente en scholen hebben gezamenlijk een actieplan ontwikkeld waarbij een samenwerking tussen de beleidsadviseur cultuur, de combinatiefunctionaris en de intern cultuurcoördinatoren (ICC) van de scholen moet zorgen voor een duurzame versterking van het cultuuronderwijs. Naast cultuur in de school wordt ook de verbinding met het lokale cultuuraanbod gezocht. Hierbij is ook een rol weggelegd voor de cultuurmakelaar. Kinderen leren te kijken en onderzoeken wat de beeldende mogelijkheden zijn van diverse materialen, ze maken zelf werkstukken en ontdekken met muziek en bewegen de mogelijkheden van hun lichaam. Zo leren zij waar hun interesse ligt en waar hun talenten liggen. Hiervoor is de scholing van nieuwe ICC-ers en het versterken van de huidige ICC-ers een aandachtspunt.