T
Jongeren van 14 tot en met 27 jaar mogen in 8 weken tijd een activiteit doen van 32 uur in de vorm van vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld bij sportverenigingen, welzijns- en zorginstellingen en basisscholen. Jongeren kunnen hiermee hun horizon verbreden en hun CV aanvullen met vrijwilligerswerk. Ze ontvangen een vrijwilligersvergoeding per uur.
Concrete samenwerking
Wethouder Hilde Berning van de gemeente Tubbergen: “We zijn een hele concrete samenwerking aangegaan waarvan veel jongeren uit de gemeente Tubbergen direct profijt hebben. In deze moeilijke tijd kunnen zij in de vorm van maatschappelijke diensttijd tóch activiteiten ondernemen, mooi om als gemeente hieraan bij te dragen.”
Toch activiteiten
“In deze moeilijke tijd is het goed om elkaar te ondersteunen. Met de samenwerking die we zijn aangegaan kunnen we hieraan bijdragen en kunnen jongeren in deze moeilijke tijd toch activiteiten ondernemen in de vorm van maatschappelijke diensttijd. De activiteiten zijn gericht op zelfontwikkeling en een ander te helpen, juist die win-winsituatie daar gaan we voor”, aldus wethouder Ilse Duursma van Dinkelland.
Keuze uit activiteiten
Jongeren hebben de keuze uit 10 activiteiten: 1. Bijles geven aan basisschoolkinderen; 2. Digitale vaardigheidstraining geven aan oudere mensen; 3. Hulp krijgen bij hun studiekeuze via bellen of chatten; 4. Vlogs of podcasts maken voor organisaties; 5. Helpen met social media in organisaties (bijvoorbeeld door social media van verenigingen op te pimpen); 6. Opzetten van een luister- en chatlijn voor kinderen; 7. Organiseren van sportactiviteiten, zoals een voetbal- of volleybaltoernooi tussen de Twentse gemeenten die aan dit project deelnemen. 8. Organiseren van 1-op-1 sportbijlessen in het kader van Topsport; 9. Collectes lopen in een sportief, sociaal maatschappelijk jasje; 10. Speciale activiteiten per gemeente, bijvoorbeeld de Zorggroep Manna Picknick
Vrijheidssoep in Tubbergen
In Tubbergen is al één initiatief van start gegaan: Vrijheidssoep. Waarbij er in de week van 1 tot en met 5 mei 1.000 liter Vrijheidssoep wordt uitgedeeld door jongeren. Georganiseerd door de gemeente met hulp van jongerengroep Rock Solid en FC Noaber.
Online training
Voor het totaal aan activiteiten is per deelnemende gemeente 44.689 euro beschikbaar. Bovendien krijgen de jongeren begeleiding en een online training in klantgerichtheid, samenwerken en toewerken naar een resultaat.
Gevolgen corona tegengaan
“Als gemeente vinden we het belangrijk om de negatieve gevolgen van corona tegen te gaan. We zetten sterk in op positieve gezondheid en we streven naar een inclusieve samenleving waarin we gaan voor een plekje voor iedereen. De vrijwillige activiteiten helpen jongeren uit een isolement te komen en zich nuttig te voelen. Ook helpt het bijvoorbeeld middelbare scholieren die geen stage hebben kunnen lopen in coronatijd. De maatschappelijke diensttijd telt dan als stage”, aldus de wethouders.
Alle informatie over de maatschappelijke diensttijd, ook wel Noaberdeal Ligt genoemd, is te vinden op www.fcnoaber.nl. Hier kan men zich ook aanmelden.