Het zonnepark wordt 21 hectare groot. Er komt 60.000 panelen. Die moeten 27 megawatt energie opwekken.
Eind april start ontwikkelaar Kronos Solar met de constructiewerkzaamheden. Het terrein is al bouwklaar gemaakt. Eind april worden materialen met vrachtverkeer naar het bouwterrein gebracht. In de komende maanden worden materialen aangeleverd en tot en met september wordt gewerkt aan de installatie van de elektrische apparatuur. Naar verwachting wordt het park en het Drielandenpunt in november dit jaar opgeleverd.
De zonnepanelen blijven 25 jaar staan. Dat is de duur van het project en daarna wordt het park weer opgeruimd.
Meerdere voorwaarden
Kronos Solar mag het park daar bouwen onder de voorwaarde dat 10 procent van het aandeelhouderschap lokaal is. Dat is een voorwaarde die de gemeente Losser stelt.
Ook is er een afspraak gemaakt zodat inwoners voordeliger zonnepanelen kunnen aanschaffen. Daarnaast moet Kronos een donatie doen aan een lokale organisatie. Het heeft gekozen om een aantal zonnepanelen te doneren aan de basisschool in Overdinkel.
Ook moet het een omgevingsfonds in het leven roepen.
Landelijke inpassing
Lastige opgave voor Kronos Solar: het zonnepanelenveld moet een landelijke inpassing krijgen. Het bedrijf moet een zonnepanelenveld weten te combineren met ‘behoud, bescherming en ontwikkeling en herstel van cultuurhistorische, landschappelijke en natuurlijke waarden.’
Daarvoor maakt het bedrijf voorzieningen voor flora en fauna. Zo lopen er straks twee wildcorridors door het park zodat wild kan blijven bewegen tussen het Duitse bosgebied en de Nederlandse weides, de watergang wordt behouden en er worden bloemen- en kruidenzones aan de randen van het veld ingezaaid. Door de groene omheining die is geplaatst moet het zonneveld grotendeels aan het zicht worden onttrokken.
www.zonnepark-losser.nl